Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τίτλοι τέλους για το παραδοσιακό έθιμο «Το Φλάμπουρο της Τιμής» στα Βάγια Βοιωτίας



Με αισθήματα θλίψης και αγανάκτησης η Δημοτική Ενότητα Βαγίων υποδέχεται τις απόκριες 2012. Το πλέον παραδοσιακό έθιμο για τα Βάγια, το Φλάμπουρο της Τιμής, φέτος δεν θα διεξαχθει. Με τον άδοξο αυτόν τρόπο πέφτει η αυλαία σε ένα έθιμο που για χρόνια είχε ταυτιστεί με τα Βάγια και τους κατοίκους. Η Κυριακή της Αποκριάς ήταν μια μέρα γιορτής όχι μόνο για τα Βάγια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Πλήθος κόσμου συνέρεε για να συνεορτάσει μαζί με τους βλάχους το έθιμο. Το ερώτημα που παραδοσιακά απασχολούσε τους επισκέπτες ήταν αν η νύφη των Βαγίων ήταν τιμημένη ή οχι. Μετά την διαπίστωση οτι η νύψη ήταν και φέτος τιμημένη, ακολουθούσε ξέφρενο γλέντι, έως πρωίας, με άφθονο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες. Πληθος κόσμου βρισκόταν αυτή την μοναδική ημέρα στο χωριό, δίνοντας του ζωή, χαρακτηρίζοντας την μέρα ως μοναδική.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου καλπάζει η ανεργία, η φτώχεια και πολύς κόσμος βρίσκεται στα όρια της απελπισίας και της κατάθλιψης, ήταν απαίτηση να διεξαχθεί το έθιμο για να χαρούν και να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα, έστω για λίγο, οι δημότες των Βαγίων και των γύρω περιοχών. Ο Δήμος επιβάλλεται να στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους έθιμα, όχι μόνο να τα στηρίξει αλλά και να τα ενισχύει με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος. Αντί αυτού εισπράξαμε αδράνεια και αδιαφορία με αποτέλεσμα την μη διεξαγωγή του εθίμου, που τόσο ήθελε και είχε ανάγκη η τοπική κοινωνία και αποτελούσε ένα θεσμό για τα Βάγια εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά και τα διάφορα άλλα γεγονότα που συμβαίνουν στα Βάγια τον τελευταίο καιρό (πάγωμα έργων και μελετών, μεταφορά του μεγαλύτερου αριθμού των υπαλλήλων από τον τέως δήμο Βαγίων) θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι που οδηγούν τα Βάγια στην περιθωριοποίηση και την ερήμωση...

Προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για το κόστος του εθίμου «Το Φλάμπουρο της Τιμής» κατατέθηκε στον Δήμο Θηβαίων το παρακάτω ερώτημα.

ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ                                                                      Θήβα, 23/02/2012
             Τμήμα  Οικονομικό                                                                    Αρ. Πρωτ: 4545
ΘΕΜΑ: Στοιχεία δαπανών για την εκδήλωση «Το φλάμπουρο της Τιμής» στον Δήμο Βαγίων για τα έτη 2009, 2010 και 2011
Στον τέως Δήμο Βαγίων (νυν Δημοτική Ενότητα Βαγίων) την Κυριακή της Αποκριάς εορταζόταν το έθιμο «Το Φλάμπουρο της Τιμής». Ζητείται να παρασχεθούν τα εξής οικονομικά στοιχεία για τα έτη 2009 και 2010 για τον Δήμο Βαγίων και 2011 για την Δημοτική Ενότητα Βαγίων:
Α) Ποια η συνολική δαπάνη για την συγκεκριμένη εκδήλωση ανά έτος;
Β) Πως διατέθηκε η δαπάνη αυτή ανά προμηθευτή και ανά τιμολόγιο για το κάθε έτος;
Γ) Αν οι παραπάνω δαπάνες είχαν ελεγχθεί ως προς την νομιμότητα από την Υπηρεσία Επιτρόπου του νομού Βοιωτίας;

Με εκτίμηση
Δημήτριος – Παναγιώτης Μπατσούλης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων