Για την διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων (Κλαδικές – Επιχειρησιακές Συμβάσεις), καθώς επίσης και για τις συντάξεις, μετά την ψήφιση του δευτέρου μνημονίου και των Κανονιστικών Νόμων μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος και οι συνεργάτες του. Παράλληλα ο κ. Μητρόπουλος έδωσε και πολιτικό στίγμα, μίλησε για αποικιοκρατικούς όρους που περιλαμβάνει το μνημόνιο και τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού που πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο – μνημόσυνο. Εμείς ως Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς αντιδράσαμε από το καλοκαίρι του 2010 από το πρώτο μνημόνιο και είχαμε μιλήσει για τα δεινά που περιμένουν την ελληνική κοινωνία. Εκείνοι οι υπουργοί έχουν την πένα και υπογράφουν καθ΄ υπόδειξη των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων και των τροϊκανών ενώ εμείς πρέπει να αντισταθούμε. Εμείς παράγουμε και εμείς έχουμε τη δύναμη. Εμείς λοιπόν είμαστε αυτοί που πρέπει να κερδίζουμε από αυτά που παράγουμε και όχι οι ομολογιούχοι, οι τραπεζίτες, οι τοκογλύφοι και οι αεριτζίδες», σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς και πρόσθεσε: «Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος όμως είμαστε αποφασισμένοι να αγνιστούμε. Ο κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί στα συνδικάτα. Την μάχη δεν μπορούν να την δώσουν μόνο οι ηγεσίες. Για να βγούμε κερδισμένοι πρέπει τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος καθήλωσε το κοινό με την άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και αποκαλυπτική του ομιλία.
«Αυτοί οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν θέλησαν να παραδεχθούν στο λαό και στους έξω ότι μας χρεοκόπησαν και κάνουν κάθε προσπάθεια να αποφύγουν επισήμως να αναγορεύσουν την χρεοκοπία.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση την κρίσιμη για τους ίδιους δέχθηκαν και υπέγραψαν και δέσμευσαν αυτόν το λαό με κείμενα τα οποία είναι δύσκολα ανατρέψιμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος.
Και συνέχισε: «Σας διαβάζω τη σελίδα 376 του νόμου του δεύτερου μνημονίου σελίδα 4046 είναι ο νόμος ΦΕΚ 28. Αυτά που θα διαβάσω τα βρήκαμε ως στερεότυπες φράσεις εκείνων των δυνάμεων που από το 1610 έως το 1880 κατακτούσαν ένα λαό και επέβαλαν το δίκαιό τους.
Αυτά τα βρήκαμε μόνο σε κείμενα αποικιοκρατικών κατακτήσεων.
Διαβάζω λοιπόν το κεφάλαιο εφαρμοστέο δίκαιο και αρμόδια δικαστήρια:
«Η παρούσα σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάτε σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο».
Άρα ότι κάναμε μέχρι τώρα ο δανεισμός για τις νέες γενιές που θα ξεπληρώνεται μέχρι το 2042 μόνο είναι μόνο με το Αγγλικό δίκαιο.
Δεύτερη φράση: «Τα μέρη, η Ελλάδα και οι δανειστές υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας σύμβασης αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων είναι του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου».
Δηλαδή το Συμβούλιο Επικρατείας του Δουκάτου του Λουξεμβούργου θα αποφαίνεται επι των υποθέσεών μας και των νέων γενεών αλλά εφαρμόζοντας μόνο Αγγλικό Δίκαιο.
Τρίτη φράση: Το δικαιούχο κράτος μέλος (η Ελλάδα) και η Τράπεζα της Ελλάδος, (που είναι ακόμα κάτοχος μέρους του χρυσού) παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή και δικαιούται να αποκτήσουν σε σχέση με τους ίδιους (τελειώνει δηλαδή η κυριαρχία) και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, δικαστικής απόφασης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ασφαλιστικού μέτρου, καθώς και κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών του στοιχείων».
Επίσης είναι η φράση που όταν έφευγαν οι κατακτητές από τη Νιγηρία ή τη Ζιμπάμπουε τους απαγόρευαν τα κείμενα αυτά να βγαίνουν την Εθνικής τους γλώσσα.
Λέει λοιπόν το εξής: «Η σύμβαση αυτή συντάσσεται σε τέσσερα μόνο πρωτότυπα στην αγγλική γλώσσα και κάθε ένα μέρος (δηλαδή η Ελλάδα και οι άλλοι) παίρνουν από δύο πρωτότυπα».
Δηλαδή ούτε στην ελληνική γλώσσα δεν συνετάγη η σύμβαση.
Μη σας λένε ότι αυτά δεν ανατρέπονται. Υπάρχει απάντηση την οποία υποστηρίζουν και πολλοί άντρες της αριστεράς και κάποιοι επιμένουν ενωτικά σε αυτή τη βάση, είναι όμως τραγωδία που η αριστερά δεν ενώνεται και δεν συνδιαδηλώνει».
Όσο για το αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα ήταν ξεκάθαρος. Δύσκολα αλλά μπορεί.
«Υπάρχει λύση και είναι στο λαό. Αν ο λαός στις εκλογές πει δεν το θέλω αυτό, φέρτε ένα άλλο με στοιχεία αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αφού συνειδητοποιήσει τι του είναι και δει η Μέρκελ ότι το 60, το 70, το 80% του λαού ψηφίσει κόμματα που δεν θέλουν τη θηλιά αυτή και υπάρξει ένας νέος κοινωνικός συσχετισμός θα αλλάξει η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Για τους μισθούς είπε:
«Ήρθε το δεύτερο το οποίο είναι σκληρή συνέχεια του πρώτου. Σύμφωνα με το μνημόνιο αυτό και με ρητή δέσμευση της πατρίδας οι μισθοί την περίοδο 2012 – 2020 σύμφωνα με ότι ορίζει το μνημόνιο και οι συντάξεις θα πρέπει να κινηθούν αναγκαστικά και απαρέγκλιτα σε ένα συγκεκριμένο τόξο. Πρέπει όλοι οι μισθοί να κινηθούν ανάμεσα στο μικρότερο μισθό της ευρωζώνης που είναι ο Πορτογαλέζικος και στον μικρότερο της Ε.Ε. που είναι ο Βουλγάρικος. Δηλαδή την επόμενη οκταετία για να μπορεί η Ελλάδα να μπει στην επανεκκίνηση του λέει της παραγωγικότητας θα πρέπει το Γενάρη του 2020 σύμφωνα με το νόμο 4046 που έχει επισυνάψει το μνημόνιο, οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα να εγγίζουν όσο το δυνατόν τους Βουλγαρικούς και Ρουμανικούς μισθούς. Και οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα λέει λοιπόν το δεύτερο μνημόνιο ότι τα μέτρα αυτά είναι προσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη). Η Πορτογαλία σήμερα έχει κατώτατο μισθό σαν της Ελλάδας, στο 582 είναι η Πορτογαλία στα 586 ευρώ είμαστε εμείς.
Θα πρέπει για τρία χρόνια να κάτσουμε σε επίπεδο μισθών της Κεντρικής Ευρώπης που είναι ο Πολωνικός και ο Τσέχικος που είναι σήμερα 330 και 280 αντίστοιχα και πρέπει μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 (έτσι έχει πει η τρόικα και έτσι το έχουν ψηφήσει έλληνες γυναίκες και άντρες πολιτικοί) να εγγίζουμε κατά το δυνατό τους Βουλγαρικούς και τους Ρουμανικούς μισθούς που σήμερα είναι αντίστοιχα 145 και 133 ευρώ».
Για τις συντάξεις:
«Το αντίστοιχο προβλέπει και για τις συντάξεις. Κάθε έτος θα γίνεται αναπροσαρμογή για να περιορίζονται επειδή τα ταμεία μετά τη λεηλασία που έκαναν οι πολιτικοί (όλες οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά συνεπώς οι εισφορές πήγαν περίπατο), ενώ έβαλαν και τη σκληρότερη ρύθμιση που υπάρχει σε νομοθεσία στον πλανήτη. Έβαλαν τη λεγόμενη ρήτρα θανάτου. Για τις επικουρικές πρώτα και για τις κύριες μελλούμενα έβαλαν την εξής ρύθμιση: Από εδώ και πέρα όποιος κάνει αίτηση για να πάρει σύνταξη επικουρική, αργότερα κύρια, θα πρέπει να δηλώνει στο ταμείο του αν προτίθεται τη σύνταξή του μετά θάνατο να την πάρει η χήρα ή το ανήμπορο, ή το ανήλικο ή το ανίκανο παιδί. Αν δηλώσει ότι δεν θέλει μετά το θάνατό του η σύνταξη να πάει στη χήρα ή το παιδί θα πάρει μεγαλύτερη φέτα σύνταξης εν ζωή. Αν δηλώσει ότι μετά θάνατο η σύνταξη θα πάει στη χήρα ή στο παιδί θα πάρει μια μικρή φέτα σύνταξης εν ζωή και άλλη μια μικρή φέτα μετά θάνατον η χήρα ή το παιδί. Η απώτερη στόχευση των άθλιων εμπνευστών αυτής της ρύθμισης είναι να καταργήσουν τις συντάξεις λόγω θανάτου. Δεν θέλουν δηλαδή η σύνταξη μετά θάνατον του δικαιούχου σύνταξης να περνάει στα δικαιοδόχα μέλη.
Αυτό περιγράφεται στο άρθρο 42 του νόμου 4052 του εφαρμοστικού του δευτέρου μνημονίου, φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης αριθμός 41 τεύχος α 1 Μαρτίου 2012.
Μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί 12 νόμοι ασφαλιστικοί συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Όλοι αυτοί οι νόμοι στοχεύουν στο να μειώσουν τις συντάξεις, στο να αυξήσουν τις εισφορές, στο να επιμηκύνουν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.
Στη Νάξο σε μια μεγάλη συγκέντρωση κάποιες γυναίκες όταν εξήγησα πως διαμορφώνονται τα όρια ηλικίας μετά το 2013 κάποιες έκλαψαν όταν είπα ότι οι κυρίες οι νεότερες μετά την 1/1/2013 όσες δεν μπορέσετε να βγείτε στην σύνταξη για πλήρη σύνταξη καμία δεν θα πάρει σύνταξη προ του 65 έτους. Και όποια ή όποιος δεν έχει βγει μέχρι το Γενάρη του 2021 θα βγει στα 67. Και κατά τη διάταξη που έχουν ψηφήσει ο Λοβέρδος και ο Κουτρουμάνης όσοι μπαίνουν το 2011, 2012 και 2013 θα βγουν μεταξύ του 73ου και του 75ου έτους.
Ο νόμος είναι ο 3863, είναι ο πρώτος ασφαλιστικός αριθμός φύλλου 115 τεύχος πρώτο 15 Ιουλίου 2010, άρθρο 11 παράγραφος 3.
Ο νόμος λέει: Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση αναπροσαρμόζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1/1/2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή του προσδόκιμου της δεκαετίας 2010 – 2020 και τώρα μας μετράνε ανά διετία. Από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται σταθερά ανά τριετία.
Με τον ίδιο νόμο και το άρθρο 3 από τους μελλοντικούς ασφαλισμένους σε αξιοπρεπή σύνταξη θα βγαίνουν όσοι έχουν 15.000 ένσημα, 45 χρόνια εργασίας.
Αυτό που θα σας περιγράψω τώρα δεν ταιριάζει στον ιστορικότερο λαό της Ευρώπης. Δεν μπορεί να πληρώσει τα λάθη άλλων αυτός ο περήφανος λαός.
Δεν μπορεί να λένε αφού λεηλάτησαν επτά φορές τα ταμεία ότι δεν έχουν. Έλεγε ο υπουργός στην τηλεόραση ότι οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν τι δεν υπάρχουν χρήματα. Μα που τα πήγατε, εμείς πληρώναμε.
Προχθές συγκλονίστηκα όταν στο ένθετο του Βήματος διάβασα τον διοικητή του ΙΚΑ τον Σπυρόπουλο να λέει: Το ΙΚΑ έχει χρήματα για συντάξεις μέχρι τον Οκτώβριο. Έλεγε επίσης στην συνέντευξή του ότι τα ομόλογα μετά το κούρεμα που οι ίδιοι συναίνεσαν να κάνουν φτάνουν μόνο για ένα μήνα συντάξεων. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Το σύνολο των ομολόγων που διαθέτει το ΙΚΑ αρκούν για την πληρωμή μιας μόνο μηνιαίας σύνταξης».
Οι εισφορές των οικοδόμων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων και όλων έχουν τελειώσει και σου λένε τώρα δεν αφήνει η τρόικα να κάνουμε επιχορήγηση των συντάξεων».
Για τα εργασιακά:
«Επίσης στα εργασιακά έχουμε παρεμβάσεις ουσιαστικές και όπως σας προανέφερα περιορίστηκε ο κατώτατος μισθός. Η τρόικα είπε για να πάτε σε ανταγωνιστικότητα συμπιέστε και άλλο τον κατώτατο.
Και ενώ για 11 – 12 χρόνια και οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί παράγοντες και οι επιστημονικοί παράγοντες σας λέγανε ότι με το ευρώ πάνε για μεν τους μισθούς προς την Δανία για δε τις συντάξεις προς Γερμανία και για τα οικογενειακά και μονογονεϊκά επιδόματα προς Ολλανδία που ήταν η καλύτερη.
Τώρα μας λένε ότι εμείς που σας λέγαμε ότι με το ευρώ θα σας πάμε στον παράδεισο σας πάμε -και αν γουστάρετε και αν μας κάνετε κριτική μάλλον αλληθωρίζετε προς την δραχμή- προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Μας εμείς τους λέμε θέλουμε το ευρώ, να μας πάτε εκεί που μας είχατε υποσχεθεί, παρόλα αυτά μας πάνε εκεί που θέλουν.
Άρα λοιπόν έχουμε κατώτατο μισθό 22% κάτω του κατώτατου παλιού, για τα νέα παλικάρια ο νέος κατώτατος μείων 32% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του μας πέρασε.
Για τις κλαδικές συμβάσεις, τις κλαδικές συμβάσεις, τις επιχειρησιακές συμβάσεις όπως εξήγησα και στους φίλους μου εργαζόμενους του Αλουμινίου εάν διανοηθούν να διαπραγματευτούν τους περιμένει στη γωνία ο εργοδότης ή για ένα πρώτο κούρεμα και ύστερα για ένα δεύτερο ή για να τους πει πόσοι είσαστε, 1500, πάρτε 1500 ατομικές συμβάσεις και τελειώνετε. Αυτές τις δύο επιλογές του τις έδωσε νομοθετικά πλέον το υπουργικό συμβούλιο και ο νόμος.
Άρα όποιος διανοηθεί να πάει σε διαπραγμάτευση με τον εργοδότη είτε έληξε η σύμβασή του είτε θα λήξει προσεχώς θα πρέπει να έχει στο βάθος του μυαλού του ότι ο εργοδότης έχει νόμο, έχει τρόικα που τον εποπτεύει, έχει τον κλάδο που τον εποπτεύει και του λέει μη σπάσεις τώρα που έχουμε χρυσή ευκαιρία να συμπιέσουμε σε πρώτη φάση τους μισθούς μέχρι να τους Βουλγαροποιήσουμε. Χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό κεφάλαιο.
Αυτό να σκεφτείτε όσοι βγείτε σε διαπραγμάτευση με τον εργοδότη ότι έχει ένα υερόπλο δίπλα το που λέει νέα διαπραγμάτευση από κατώτερη βάση και αν δεν συμφωνήσετε κύριοι του σωματείου πιάνω έναν έναν και του λέω αυτά άλλως έχω και άλλη ευκαιρία.
Συνεπώς έχουμε νέο πλαίσιο για τον κατώτατο, νέο πλαίσιο για τους μισθούς, στις κλαδικές ημιεπαγγελματικές και επιχειρησιακές κουρεύονται όλα τα επιδόματα εκτός από τα τέσσερα τα οποία είναι δύο.
Το οικογενειακό επίδομα το έκαναν μόνο τέκνων, το γάμου απάλειψαν, άρα όσοι παίρνατε οικογενειακό θεσπισμένο και ήταν το 10% του γάμου, 5 και 5 και 5 των τέκων, θα μείνει μόνο το 5 και 5 και 5 και φεύγει το 10.
Όσοι είχατε ανθυγιεινό και επικίνδυνο, το ανθυγιεινό φεύγει και μένει μόνο το επικίνδυνο. Το σπουδών μένει, παγώνει αλλά μένει μόνο γα όσους έχουν τίτλους. Το ωρίμανσης μένει αλλά παγώνει μέχρι το 2020.
Αν τα σπάσει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος και δεν συνεννοηθούν, αν τολμήσει η εργατική πλευρά όπως είχε την δυνατότητα με το νόμο του αείμνηστου Γεννηματά (που στην ουσία τον φτιάξαμε δύο αλλά ως νόμος του Γεννηματά εμφανίζεται ο νόμος 1876 του 1990) αν τα σπάσει με τον εργοδότη να προσφύγει τώρα του λέει όχι. Θα προσφύγεις υπό τον όρο ότι συμφωνεί και ο εργοδότης άρα ποτέ. Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να τον πάει στην διαπραγμάτευση στη διαιτησία. Και αν συμφωνήσει η εργοδοτική πλευρά λέει η τρόικα ότι αν συμφωνήσετε να πάτε ο διαιτητής μπορεί να αποφανθεί μόνο για το βασικό. Και αν αποφανθεί για το βασικό για να προσδιορίσει το νέο βασικό του κλάδου δεν θα λάβει υπόψη τις ανάγκες των εργατών αλλά τις ανάγκες της βιομηχανίας, τη βιωσιμότητά της και την ανταγωνιστικότητα. Άρα κριτήρια εξωεργατικά. Άρα μηδενική προσδοκία. Γιατί το λέω αυτό, διότι και ένας πολύ καλός οργανισμός που έδωσε προσδοκίες στους εργαζόμενους με αύξηση των αποδοχών μπήκε και αυτός στο μάτι της τρόικας. Νόμιζε οτι μέσα από τον ΟΜΕΠ κάποιοι διαιτητές και μεσολαβητές θα ασκούσαν φιλοκοινωνική πολιτική».
Για το τι πρέπει να γίνει:
Τα πράγματα είναι δύσκολα, ακούτε τις απόψεις των πολιτικών, των κοινωνικών ακτιβιστών, άλλων διανοουμένων, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί. Μέχρι τώρα πολλοί δεν είχαν καταλάβει τι είχε γίνει, άλλοι αξιοπρεπείς άνθρωποι, περήφανοι πολίτες πίστευαν ότι σε ένα δύο χρόνια θα είχε τελειώσει, ορισμένοι νόμιζαν ότι αυτοί θα την γλυτώσουν και ο γείτονας θα την πληρώσει, κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι είχαν ξύγκι από μέσα και θα επιβιώσει τα δύο – τρία χρόνια. Έπεσε όμως στους περισσότερους η ψυχολογία, όταν μας είπαν ότι το 2013 θα είμαστε στις αγορές, μετά το 2014, μετά το 2015 τώρα μας είπαν 2016 και εγώ σας διάβασα και για 2020, το νέο δάνειο θα λήξει όμως το 2042 και οι συντάξεις όπως τις έχουν διαμορφώσει πηγαίνουν μέχρι το 2060.
Πρέπει λοιπόν να το σκεφτείτε καλά τι μηνύματα θα στείλετε όχι μόνο εκλογικά όχι μόνο σε αυτούς, αυτοί φαίνεται δεν παίρνουν χαμπάρι είναι τόσο στριμωγμένοι, τόσο υπόλογοι σε αυτόν τον ιστορικό λαό ότι τον κατέστρεψαν και φαίνεται ότι είτε δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν.
Πρέπει να πάρει μήνυμα η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, η τρόικα ότι αυτός ο λαός αδούλωτος δεν δέχεται τη δουλεία του μνημονίου.
Αν δεν στείλουμε μήνυμα ότι το μνημόνιο αυτό πρέπει να το πάρουν πίσω, ότι δεν πρέπει να μας καταστρέψουν ως τοκογλύφοι αλλά να φέρουν άλλη λύση πάντα εντός ευρώ στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της στήριξης δεν υπάρχει διέξοδος ούτε για εμάς ούτε για τις νέες γενιές.
Τον Οκτώβριο του 2009 η ανεργία ξεκίνησε στο 9,9 και στα δύο χρόνια του μνημονίου το Δεκέμβριο του 2011 έφτασε στο 21%. Αυτό που εφαρμόζεται τώρα δεν δίνει λύση είναι πρόγραμμα καταστροφής. Οι περισσότεροι είστε πολίτες πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς και ενημερωμένοι. Πρέπει ο καθένας λοιπόν με περίσκεψη να καταλάβει τι γίνεται, ότι αυτό που εφαρμόζεται οδηγεί μόνο στην ύφεση και στη φτώχια. Δεν ταιριάζει αυτό σε έναν περήφανο λαό που το τελευταίο καιρό διαβάλλουν και συκοφαντούν. Μέχρι τις εκλογές θα ζήσετε ότι έζησε και ο Αργεντινέζικος λαός 5-6 μήνες πριν τη χρεοκοπία που είχαν βάλει κάποια κέντρα και ειδικούς, αστυνομία και εφοριακούς και είχαν εντοπίσει που υπάρχει σκάνδαλο σε ασφαλιστικό και δημόσιο οργανισμό. Και δύο μήνες προ της χρεοκοπίας ανάδειξαν ταυτόχρονα τόσα σκάνδαλα όσα δεν είχαν αναδείξει σε όλη την ιστορία της πολύπαθης Αργεντινής. Το λέει αυτό η Ναόμη Κλάιν στο δόγμα του σοκ. Πρέπει ο λαός να υποστεί τέτοια ζύμωση τέτοια παραπληροφόρηση για να του μετακυλήσουν την ενοχή ότι φταίει αυτός. Μην αισθάνεστε ένοχοι, ούτε τύψεις, δεν φταίτε σε τίποτε αλλά έχετε τη δύναμη στα χέρια σας».