Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Πάνω από 2.500 μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα!

 
Γίνονται διαρκώς αιτήσεις για επαναπατρισμό
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των λαθρομεταναστών που διαμένουν στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Μέχρι αυτή την ώρα διαμένουν εκεί 86 άτομα ενώ σε πρώτη φάση ο αριθμός αυτών θα φτάσει τα 208 άτομα.

Εκτός όμως από την έλευση και άλλων παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, έχουν αρχίσει να γίνονται και οι συνεργασίες της Αστυνομίας με συνεργεία καθαρισμού και εταιρεία κέτερινγκ που εδρεύει στις Αχαρνές.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι διάφορων κοινοτήτων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας επισκέφθηκαν, με τη συνοδεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τους χώρους όπου κρατούνται οι λαθρομετανάστες για να δουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Πάντως, παρά τις όποιες αντιδράσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζει τη δημιουργία και άλλων κέντρων κράτησης και αναφέρει χαρακτηριστικά: «όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα πλέον θα ξέρουν ότι δεν θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αλλά θα κρατούνται μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τα αιτήματα για επαναπατρισμό έχουν αυξηθεί και είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτά στην πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος (Μάρτιος 2010 – Ιούνιος 2011) έφυγαν από την Ελλάδα 1.097 και από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τις 2 Μαΐου έφυγαν ακόμη 1.422 αλλοδαποί.
Από τους συνολικά 2.519 μετανάστες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους οι 977 είναι από το Πακιστάν, οι 679 από το Αφγανιστάν, οι 142 από το Μπαγκλαντές, οι 202 από το Ιράκ και οι 156 από το Μαρόκο.
Επιπλέον, από τους 7.135 αλλοδαπούς που κατέθεσαν αιτήσεις για επιστροφή στις τρεις φάσεις, οι 6.082 είναι μη νόμιμοι μετανάστες, οι 414 αιτούντες άσυλο και οι 639 άτομα που τους έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.