Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή πατάτας Νευροκοπίου με τιμές στα 43 λεπτά/κιλό.


 Από Νοέμβριο έρχονται και πατάτες Ηλείας, Αχαΐας, Θήβας
Ελάχιστοι (δεν ξεπερνούν τους 10) είναι οι παραγωγοί που συγκομίζουν ακόμα πατάτες στον Δήμο Νευροκοπίου Δράμας. Με την παραγωγή ουσιαστικά να οδεύει προς το τέλος της, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά όσον αφορά το κομμάτι τις αγοράς αφού αυτή τη στιγμή, οι τιμές για το προϊόν τους κυμαίνονται από 40 μέχρι 43 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο, η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και τα 60%. Ενώ λοιπόν πέρσι συγκομίστηκαν περισσότεροι από 130.000 τόνοι φέτος υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 60.000 τόνους. Ο λόγος της μείωσης της παραγωγής οφείλεται – σύμφωνα με τους παραγωγούς – στον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού. Μάλιστα, οι ίδιοι ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με αφορμή την πολύ μικρή απόδοση της φετινής παραγωγής πατάτας.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τη συγκομιδή σε Ηλεία, Αχαΐα και Θήβα αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και τα πρώτα μηνύματα όσον αφορά την παραγωγή φαίνονται θετικά.
Να σημειωθεί ότι φέτος οι παραγωγοί στο Νευροκόπι λόγω της ζήτησης αλλά και των καλών τιμών αποθηκεύουν λιγότερες πατάτες στις αποθήκες τους.


Ελληνοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης έχουν κάνει την εμφάνιση τους εισαγόμενες πατάτες. «Ήδη στην Θεσσαλονίκη εδώ και ένα μήνα γίνεται εισαγωγή πατάτας από Γερμανία και το 70% πωλούνται σαν πατάτες Νευροκοπίου. Ευτυχώς, το 80% της παραγωγής μας οδηγείται στην Αθήνα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι, κ. Νίκος Γαλόπουλος.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις σημερινές τιμές καταναλωτή, ο ίδιος μας απαντά ότι στις λαϊκές αγορές η τιμή καταναλωτή φθάνει στα 70 - 75 λεπτά/κιλό ενώ στην λαχαναγορά η τιμή της πατάτας Νευροκοπίου κυμαίνεται στα 49 – 50 λεπτά/κιλό.


Θήβα – Ηλεία – Αχαΐα
Όσον αφορά τις άλλες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα – Ηλεία), οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα (Ηλεία: 22.000 – 25.000 στρέμματα, Αχαΐα: 7.000 στρ.).
΄Όσον αφορά την περιοχή της Θήβας η καλλιέργεια χρόνο με τον χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο αφού πολλοί είναι οι παραγωγοί που την εγκαταλείπουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μιχάλης Πικάσης (φωτο), διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας: «Εμείς ξεκινάμε την συγκομιδή μετά τις 10 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η καλλιέργεια μειώνεται κάθε χρόνο αφού αυξάνεται το κόστος και οι τιμές από την άλλη μεριά είναι απογοητευτικές».
Επίσης, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν πατατοπαραγωγοί της Ηλείας και της Αχαΐας οι συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοεμβρίου.


Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr