Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΝΑΙ» ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ «ΚΑΚΩΝ» ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Χωρίς οριστικές αποφάσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 η συνάντηση της «τρόικας εσωτερικού». Βαγγέλης Βενιζέλος και, κυρίως, Φώτης Κουβέλης εστίασαν στις διαφωνίες τους στα εργασιακά, με το δεύτερο μάλιστα να τονίζει ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με τα εργασιακά ζητήματα», με αποτέλεσμα το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο να βρεθεί σε δεύτερο πλάνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη με τον Α. Σαμαρά στη Βουλή τόσο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν εμφανίζονται αντίθετοι στην απομάκρυνση των επίορκων, των «κοπανατζήδων», των ακατάλληλων αλλά και όσων έχουν αρνηθεί τις μετατάξεις, αρκεί «να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι νόμιμες διαδικασίες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Η στάση αυτή των δύο πολιτικών αρχηγών οδηγούν πολιτικούς παρατηρητές να υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το θέμα-ταμπού των απολύσεων έστω και 'κακών' υπαλλήλων, μέσω των εργασιακών»
Πιθανές δικαστικές προσφυγές για τις διαδικασίες εξπρές
Ωστόσο, το θέμα είναι αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που για μία ακόμη φορά πιάστηκε απροετοίμαστο, προλαβαίνει στον ελάχιστον χρόνο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να απομακρυνθεί ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που  ζητάει η τρόικα (οι εκπρόσωποί της έχουν ως αφετηρία την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για απόλυση 15.000 εντός του 2012) χωρίς να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές τόσο από τους απολυμένους όσο και από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει ταχθεί και δημοσίως υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίως.