Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ θα εισπράττει το χαράτσι αλλά δεν θα διακόπτει το ρεύμα


Η ΔΕΗ θα συνεχίζει να εισπράτει το χαράτσι αφού ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν μπορεί να διακόπτεται το ρεύμα διότι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταναλωτές.
Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στον Αρειο Πάγο επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους η ΔΕΗ θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι αναζητά έναν εναλλακτικό τρόπο είσπραξης του τέλους ακινήτων. Αυτό επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης ο οποίος μιλώντας στο Βήμα Fm είπε ότι εάν δεν εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα ποσά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.
«Δεν τίθεται θέμα μη σεβασμού της δικαιοσύνης, από τη σκοπιά που το βλέπω εγώ. Να δεχθώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης, αλλά πρέπει να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για ένα μεταβατικό στάδιο» δήλωσε.
Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια διαδικασία που δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ τον κόσμο, ώστε να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης του τέλους, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα δοθεί από τα δικαστήρια.
Ερωτηθείς για τα ποσά που κινδυνεύει να μην εισπράξει το Δημόσιο, σημείωσε ότι υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ για το 2012 (έως τον Φεβρουάριο του 2013) και περίπου άλλα τόσα για το 2013. Εφόσον τα ποσά αυτά δεν εισπραχθούν από το τέλος, θα πρέπει να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.