Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος Θηβαίων ενημερώνει πολίτες για την οικτρή κατάσταση των Δήμων!

http://www.viotiki-ora.gr



Σπ. Νικολάου: «Να γιατί αντιδρούμε και σας θέλουμε στο πλευρό μας. Τα αιτήματά μας είναι θεσμικά και κοινωνικά και αφορούν όλους μας»

Στ. Χαλβατζής: «Καταγγέλλω ευθέως αυτούς που τα μέτρα. Θέλουν να αποσαρθρώσουν κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας, να κάνουν ανίσχυρο κάθε θεσμό που είναι κοντά στο λαό, προκειμένου να ελέγξουν την κοινωνία»

4.613.643 ευρώ στον Δήμο Θηβαίων για τα ληξιπρόθεσμα..

Την οικτρή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση περιέγραψαν χθες , ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοικητική Ενότητα» Στ. Χαλβατζής, όπως είχε αποφασισθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2012 και στα πλαίσια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που είχε γίνει στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα…

Τα όσα επακολούθησαν το μεσοπρόθεσμο, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίσματα, καταγγελίες, κινητοποιήσεις υπενθύμισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθ. Κοκοντίνης…

«Ο Καλλικράτης δοκιμάζεται καθημερινά, καθώς καμία από τις προϋποθέσεις, που απαιτούνταν δεν εκπληρώθηκε, αλλά αντίθετα συνοδεύθηκε από περικοπές, μειώσεις στο προσωπικό, αναστολή κάθε μορφής προσλήψεων με παράλληλη διόγκωση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των Δήμων, που σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών και επιχειρήσεων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οδηγεί στην διάλυση της αυτοδιοίκησης, η οποία έχει συνεισφέρει αιματηρά στην περιστολή των δαπανών του Κράτους» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων στην εισήγησή του.

«Μας έδωσαν ένα καράβι, που φάνηκε, καλό, μας έδωσαν και το τιμόνι, αλλά ττελικά αποδείχθηκε τιτανικός» υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, αναφερόμενος στην συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην συνολική διαμόρφωση του εξωτερικού χρέους της χώρας με ποσοστό 0,9%, το μικρότερο στην Ευρώπη…

«Η συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών και των δαπανών της Αυτοδιοίκησης, που επήλθε με την εφαρμογή του Καλλικράτη, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη νομοθετική αυτή επίθεση σε βάρος της» είπε, αναλύοντας τις μειώσεις των Δήμων, των νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων, αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης , τις μειώσεις των κρατικών χορηγήσεων σε ποσοστό περισσότερο από 60%, σε σημείο πλέον να κινδυνεύουν ακόμη και οι μισθοί των υπαλλήλων….

Αναφέρθηκε στα όσα επακολούθησαν τις διαθεσιμότητες και τις κινητοποιήσεις των δήμων, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και σημείωσε πως οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τους λόγους, για τους οποίους οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί..
Μίλησε για τις επιπτώσεις της εποπτείας των Δήμων, που σε περίπτωση σοβαρής απόκλισης από τον προϋπολογισμό, τίθενται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με αποτέλεσμα την εφαρμογή μέτρων (περιορισμό των προσλήψεων, φόρους, τέλη και εισφορές στους πολίτες, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ κ.α), για τις επιπτώσεις των μεταθέσεων και μετατάξεων, την διαθεσιμότητα και τις συνέπειες στην λειτουργία των Δήμων, τις καταργήσεις συνεργατών, γραμματέων κ.α που καταρρακώνουν την την αυτοδιοίκηση και θέτουν σε αβεβαιότητα ..

«Τα μέτρα αυτά έρχονται να ρυθμίσεων βίαια καταστάσεις, οι οποίες δεν αποτελούν την ουσία του προβλήματος και έχουν μόνον οικονομικό χαρακτήρα, ελέω μνημονίων, με αποτέλεσμα μηδενική ανάκαμψη της οικονομίας με ταυτόχρονη κατάρρευση της θεσμικής λειτουργίας και της κοινωνίας. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούμε και στο πλευρό μας επιθυμούμε να έχουμε όλους τους πολίτες, καθώς τα αιτήματά μας δεν είναι κλαδικά αλλά θεσμικά και κοινωνικά και αφορούν όλους μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κάνοντας λόγο για νέες κινητοποιήσεις με το νέο έτος, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και την ολική αναστολή της λειτουργίας των Δήμων, καθώς δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.

Δριμύτατη ωστόσο, κριτική εναντίον της κυβερνητική πολιτικής εξαπέλυσε ο Στ. Χαλβατζής ..
«Η οικονομική κατάρρευση της χώρας μας είναι αποτέλεσμα μιας λαθεμένης πολιτικής που οδήγησε σε απαξίωση της πολιτικής και των θερμών που εκπροσωπούν το κράτος . Η επιχειρούμενη σήμερα διόρθωση μέσω των μνημονίων στρεβλώνει ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση και οδηγεί σε εξαθλίωση τους μισθωτούς και συνταξιούχους, σε αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ανεξέλεγκτο πλουτισμό το ισχυρό ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αντί να ενισχύουν έναν θεσμό που βρίσκεται κοντά στον πολίτη που θα μπορούσε τούτες τις δύσκολες ώρες να τον στηρίζει, προσπαθούν να τον απαξιώσουν, και ειλικρινά προβληματίζομαι αν αυτό γίνεται από λάθος εκτίμηση ή εσκεμμένα προκειμένου να αποσαθρώσουν κάθε έννοια κοινωνικής στήριξης και προστασίας των Ελλήνων πολιτών» είπε, αναφερόμενος στις μειώσεις και περικοπές των Δήμων, και καταφερόμενος εναντίον της κεντρικής πολιτικής σκηνής: «Είναι σωστό το ότι δεν χρειάζονταν 1000 Δήμοι αλλά 330. Χρειάζονται όμως 50 υπουργοί, χρειάζονται 300 βουλευτές και όλοι αυτοί οι σύμβουλοι που τους περιβάλλουν, χρειάζονται τόσες λιμουζίνες; Όταν κράτη μεγαλύτερα από την Ελλάδα δεν έχουν ούτε το ¼ των υπουργών που έχει η Ελλάδα; ¨Όλα αυτά μας δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιοι κάνουν γλέντι απάνω στη διάλυση της κοινωνίας» είπε, καταγγέλλοντας ευθέως «αυτούς που παίρνουν αυτά τα μέτρα», κατηγορώντας τους ότι «θέλουν να αποσαθρώσουν κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας, θέλουν να κάνουν ανίσχυρο κάθε θεσμό ό οποίος είναι κοντά στο λαό και θέλουν με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την κοινωνία»…

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, και μέχρι το τέλος του έτους θα εκταμιευθεί περίπου στο 1 δις..

Η αρχή γίνεται με την διάθεση 40.000.000 ευρώ για την καταβολή εφάπαξ σε 1.200 υπαλλήλους του δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί, και άλλων 255.300.000 προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου 42 δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Θηβαίων που θα λάβει 4.613.643 ευρώ …


Είναι το αίτημα χρηματοδότησης που είχε γίνει για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο οποίο ο Δήμος Θηβαίων είχε υπολογίσει και το δάνειό του, που είναι 4.613.000 ευρώ.

«Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο, εκτός από τον Δήμο που θα αποκτήσει «πρόσωπο» από τα παλιά χρέη που υπάρχουν προς προμηθευτές κυρίως της πόλης, θα θα υπάρξει και ρευστότητα, προκειμένου να κινηθεί και η αγορά μας» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων , ευχόμενος σε όλους «Υγεία – καλές γιορτές – Ευτυχισμένο και καλύτερο το 2013».