Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στον «αέρα» 100.000 δανειολήπτες




Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Όμηροι των κακών σχέσεων του δημοσίου με τις τράπεζες είναι περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με καταγγελίες δανειοληπτών, οι τράπεζες δέχονται να ρυθμίσουν τις οφειλές των δικαιούχων του ΟΕΚ μόνο αν οι δανειολήπτες δεχτούν να πληρώνουν από την επόμενη κιόλας δόσης τους πολλαπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν προ ρύθμισης, χάνοντας την επιδότηση επιτοκίου. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50% έως και 100% για 9 χρόνια. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα υιοθετούν τη συγκεκριμένη πρακτική, προκειμένου να εξασφαλιστούν έναντι συσσωρευμένων οφειλών του ΟΕΚ άνω των 250 εκατ. ευρώ προ τα ίδια, και ταυτόχρονα να πιέσουν το δημόσιο για να αλλάξουν οι όροι λήψης δανείων μέσω του ΟΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προκειμένου να διακόψουν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ζητούν την καταβολή της επιδότησης από τον καταργηθέντα πλέον Οργανισμό απευθείας στους δανειολήπτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλλουν εξ’ ολοκλήρου το ποσό της δόσης στις τράπεζες.

Το πρόβλημα για τους 100.000 δανειολήπτες περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ορίζει υπεύθυνο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες τον ΟΑΕΔ, όταν ΟΕΚ και ΟΕΕ έχουν καταργηθεί από το φθινόπωρο.

Καθυστερημένη λύση στο αδιέξοδο αναμένεται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προωθώντας ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ από αυτήν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα το υπουργείο μελετά μία σειρά σεναρίων προκειμένου να ανακουφιστούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη».

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

- να λαμβάνονται υπόψη όλα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια του δανειολήπτη
- η δόση θα είναι μικρότερη από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους, που ορίζει η γενική ρύθμιση
- περίοδο χάριτος για όσους είναι άνεργοι μέχρι και 5 χρόνια με επαναξιολόγηση

Στο μεταξύ πρόταση για την διευκόλυνση των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγή δικαιούχων.

Με επιστολή του προς τον διευθυντή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, στον οποίο έχουν πλέον μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι οι δικαιούχοι οδηγούνται στην απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να καταβάλλουν την δόση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν προβλέπεται καμία διαδικασία διευκόλυνσης για την τμηματική καταβολή της.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, που ζητεί να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, υποβάλει τις εξής προτάσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών:

α) Να συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, κ.α.), ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής, κ.λ.π., προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για τον τρόπο διαχείρισης της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από τους δανειολήπτες.

β) Να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για τους δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε ανεργία, και

γ) Να επανεκκινήσει το Ειδικό διαρκές πρόγραμμα κατ' εξαίρεση παροχής στεγαστικής συνδρομής σε άτομα με ιδιαίτερα έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες και άγαμες μητέρες, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί για τουλάχιστον δύο έτη, αφήνοντας αυτή την κατηγορία πολιτών χωρίς καμία παροχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Πηγή: real.gr