Μία στις πέντε σακούλες τροφίμων που αγοράζονται κάθε εβδομάδα από τα σουπερμάρκετ, καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια!
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το κάθε νοικοκυριό της Αυστραλίας πετάει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον σκουπιδοτενεκέ τρόφιμα που στοιχίζουν από 800 έως 1000 δολάρια, για να αγοραστούν.
Πρώτα στη σχετική λίστα των τροφίμων που πετιούνται, είναι το γάλα, τα μαρούλια, το ψωμί, το γιαούρτι, οι ντομάτες και άλλα φρέσκα λαχανικά.
Αιτία του κακού, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο κακός υπολογισμός που κάνουν οι καταναλωτές για τα πόσα τρόφιμα χρειάζονται στην πραγματικότητα, ο τρόπος που τα αποθηκεύουν, το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ημερομηνίες λήξης ορισμένων προϊόντων και, πάνω απ” όλα, ότι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, όταν τα τελευταία πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, συνοδευόμενες από τις γνωστές πινακίδες με τη «δύο σε τιμή ενός» και λοιπά, που χρησιμοποιούν τα σουπερμάρκετ.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του οργανισμού «Do Something», Jon Dee, δήλωσε ότι πολλά άτομα κάποιας ηλικίας δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι νεότερες γενιές πετούν στα σκουπίδια το 20% των τροφίμων που αγοράζουν. «Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τις ποσότητες των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια κάθε βδομάδα, τη στιγμή που πάνω από 300.000 άτομα στη Βικτώρια δεν δύνανται να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται» προσέθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού που προσπαθεί να διαφωτίσει τους καταναλωτές γύρω από το θέμα.
Οι καταναλωτές της Πολιτείας δαπανούν περίπου 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο σε τρόφιμα, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα δαπανούνται πάνω από 8 δισεκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι εκατοντάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων καταλήγουν στα σκουπίδια πριν καν φτάσουν στα σουπερμάρκετ, αφού τα τελευταία δεν τα αγοράζουν γιατί δεν είναι «ευπαρουσίαστα» και δεν έχουν το… κατάλληλο μέγεθος!
Αρκετοί, μάλιστα, καταναλωτές ξεγελιούνται από τις επιγραφές που τοποθετούν πάνω σε μια σειρά από προϊόντα οι παραγωγοί και τα σουπερμάρκετ, οι οποίοι και συστήνουν μέχρι πότε πρέπει να καταναλωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.