Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Στο σκαμνί για παράνομη υιοθεσία 45χρονος και 39χρονος από τη Θήβα


Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου θα αναβιώσει στις 11 Φεβρουαρίου, η υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας, πριν από τρία χρόνια, βρέφους 10 μηνών στην Κω.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 45χρονος κάτοικος Θηβών και 39χρονος συντοπίτης του, η 27χρονη Ρουμάνα μητέρα του βρέφους, και μία ακόμη αλλοδαπή, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν με βούλευμα αρχικά του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω και εν συνεχεία με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου σε δική από το αρμόδιο δικαστήριο. Σε ότι αφορά τον 49χρονο και την 43χρονη, θετούς γονείς του βρέφους είχαν απαλλαγεί.

Σημειώνεται πως οι εμπλεκόμενοι προσέφυγαν κατά των αποφάσεων των δικαστικών συμβουλίων, προσφυγή η οποία όμως τελικά και απορρίφθηκε από τον αρειο Πάγο.
Συγκεκριμένα ο ʼρειος Πάγος αποφάσισε με το υπ’ αρ. 1871/10 βούλευμα του να μην γίνει δεκτή η αίτηση των τεσσάρων κατηγορουμένων οι οποίοι και τελικά προσδιορίστηκε να βρεθούν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου στις αρχές του μήνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον, ενώ δημοσιεύματα στο τύπο διατηρούνταν έως και πριν λίγο καιρό. Επίσης η φυσική μητέρα του παιδιού, η 27χρονη Ρουμάνα έχει καταθέσει μήνυση κατά των τεσσάρων επίσης εμπλεκόμενων στην υπόθεση, για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σε δύο από αυτούς για εκβίαση, καθώς όπως υποστηρίζει, «μεταχειρίστηκαν απειλή "κατάδοσης της απορίας" μου στο επίσημο κράτος, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση ιδρυματοποίηση του παιδιού μου».

Η νεαρή μητέρα, που ένιωσε μόλις για ένα μήνα τη μητρότητα, συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να βρει το παιδί της, το οποίο φαίνεται πως έχει δοθεί για υιοθεσία, χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, τη συγκατάθεσή της.

Η ίδια με τη βοήθεια της οργάνωσης «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», έχει ζητήσει και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να αρθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συνήγορος υπεράσπισής της για την διευθέτηση της υπόθεσης δηλαδή την επιστροφή του παιδιού της.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κω αναφορικά με την παράνομη υιοθεσία που θα γίνονταν στο νησί. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί γνώριζαν πως το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2009 επρόκειτο να μεταβεί στη Κω με πτήση αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα γυναίκα μαζί με το νεογέννητο βρέφος της προκειμένου να το αφήσει σε οικογένεια του νησιού. Μετά τη πληροφορία αυτή το αεροδρόμιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και πράγματι την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στις 8.25 το βράδυ αφίχθηκε η 27χρονη μαζί με τον μόλις 10 ημερών βρέφος της. Μαζί ήταν και ο 39χρονος ημεδαπός κάτοικος Θήβας, ο οποίος και κρατούσε το νεογέννητο αγοράκι.

Εκεί βρίσκονταν η 43χρονη με τον 49χρονο σύζυγο της οι οποίοι παρέλαβαν το ζευγάρι με το μωρό και με το αυτοκίνητό τους πήγαν σπίτι τους όπου και τους παραδόθηκε το βρέφος. Στη συνέχεια η 27χρονη και ο 39χρονος πήγαν σε ξενοδοχείο της πόλης της Κω οπότε και συνελήφθηκαν από τους αστυνομικούς. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ζευγαριού στη Κω βρέθηκε το μωρό, για το οποίο η 43χρονη είχε παραδώσει τρεις αποδείξεις καταθέσεων συνολικού ποσού 900 ευρώ σε λογαριασμό του 39χρονου ημεδαπού.
Ο τελευταίος εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ομολόγησε ότι είχε έρθει σε επαφή με τη 43χρονη κάτοικο Κω μέσω ενός ημεδαπού φίλου του που μένει στη Θήβα, τον οποίο και ονομάτισε όμως από την αστυνομία διερευνώντας τα στοιχεία του.

Σε ότι αφορά το μωρό παραδόθηκε στο αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου της Κω ενώ τα κινητά τηλέφωνα των δραστών και οι αποδείξεις καταθέσεων κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 27χρονη Ρουμάνα που ήρθε από την Ιταλία, είχε φιλοξενηθεί κατά τη κύηση της ένα μήνα στο σπίτι του ζευγαριού στη Κω και γέννησε τελικά στις 6 Μαρτίου 2009 στο νοσοκομείο του νησιού. Έφυγε μαζί με το μωρό στην Αθήνα και επέστρεψε τελικά μαζί με τον 39χρονο την Κυριακή οπότε και συνελήφθηκαν.

Σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο τότε Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κω κ. Μανώλης Χρονάκης είχε δηλώσει πως τα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ότι πρόκειται για κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών το οποίο όμως ουδεμία σχέση έχει με το νησί.

Την εκδοχή αυτή αρνήθηκε πάντως ο 39χρονος από τη Θήβα ο οποίος συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Βασίλη Δρόσο βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί.
Νωρίτερα είχαν δώσει εξηγήσεις η 43χρονη και ο 49χρονος που επρόκειτο να υιοθετήσουν το μωρό και οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που κατέβαλλε επί 17 έτη προκειμένου να αποκτήσει νόμιμα ένα παιδί. Μάλιστα στο πλαίσιο των ενεργειών που έκαναν ήταν και η επιστολή ακόμη και προς τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο από τον οποίο ζητούσαν να τους βοηθήσει να αποκτήσουν ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας έστω και με πρόβλημα υγείας.
Όταν όμως διαπίστωσαν πως μέσω της νόμιμης οδού αυτό ήταν ανέφικτο τότε αποφάσισαν να προχωρήσουν στη παράνομη υιοθεσία.

Από τη πλευρά του ο 45χρονος τόσο ενώπιον του ανακριτή όσο και στη προσφυγή του, αρνήθηκε όλα όσα του καταλογίζονται και τόνισε πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως γνώριζε την 43χρονη και τον 49χρονο (τους θετούς γονείς) από τη Κω αρκετά χρόνια και ήξερε το πόσο πολύ επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί αλλά και τα όσα έκαναν για το σκοπό αυτό χωρίς, όμως αποτέλεσμα.

Όταν έμαθε πως η 27χρονη Ρουμάνα δεν επρόκειτο να κρατήσει το παιδί που κυοφορούσε τότε τους έφερε σε επαφή, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και θέλοντας απλώς να βοηθήσει, με τον 39χρονο.

Όμως από εκεί και έπειτα ο 45χρονος ισχυρίζεται πως έμαθε ούτε τι συζητήθηκε μεταξύ τους ούτε και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ο ίδιος τόνισε πως ούτε χρήματα έλαβε για την υπόθεση αυτή και ζήτησε να ανοιχτούν όλοι του οι λογαριασμοί αλλά και να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση με το ζευγάρι από τη Κω προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρει.

Σημειώνεται πως σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για άμεση συνέργεια σε παράνομη υιοθεσία με σκοπό την κερδοσκοπία.

permissospress