Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: ΨΑΧΝΑΜΕ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΕ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ

http://makeleio.gr/


«Κοντά μια εβδομάδα ψάχναμε, με αγωνία, ελπίζοντας να βρεθεί κρεβάτι εντατικής. Κάναμε αμέτρητα τηλεφωνήματα σε αρμόδιους και μη, απευθείας και μέσω φίλων. Αρχίσαμε την αναζήτηση από την Κυριακή. Μόλις εγχειρίστηκε η μάνα μου,

το όνομά της προστέθηκε σε μια λίστα αναμονής περίπου 60 ασθενών, που όλοι τους χρειάζονταν επειγόντως να μπουν σε ΜΕΘ. Τελικά, ελάχιστοι βρήκαν κρεβάτι έγκαιρα. Οι υπόλοιποι, μαζί και η μάνα μου? δεν τα κατάφεραν...

Θα 'πρεπε ίσως να θυμώσω, να φωνάξω, να αναζητήσω ευθύνες. Δεν έχω, όμως, τέτοια διάθεση. Θέλω μόνο να μη συμβεί αυτό σε άλλους», λέει στο «Εθνος της Κυριακής», ο δημοσιογράφος Γιώργος Παντούλας.

Πρόκειται για έναν ακόμη άτυχο πολίτη, ο οποίος μέσα από την εξιστόρηση της προσωπικής του εμπειρίας για τον βαθμό που το σύστημα Υγείας «ανταποκρίθηκε» στο δικό του «SOS» για να σωθεί η μητέρα του, περιγράφει τον εφιάλτη και την απελπισία που ζουν χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο.

«Η κυρα - Βασιλική, η μάνα μου, ένιωσε δυνατούς πόνους και μπήκε ως επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο "Ελπίς" με οξύ γαστρεντερικό πρόβλημα, που οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί. Οι άνθρωποι έδειξαν από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον, ασχολήθηκαν μαζί της, τη φρόντισαν, μας εξήγησαν τι ακριβώς συμβαίνει και τη χειρούργησαν.

Εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά την εγχείρηση, χρειαζόταν αναπνευστική υποστήριξη και χρησιμοποιήθηκε προσωρινά μια φορητή μικρή συσκευή, που χρησιμοποιείται συνήθως για σύντομο χρόνο, μεταφοράς του ασθενούς από έναν όροφο στον άλλο, για εξετάσεις κ.λπ. και δεν είναι ο πιο κατάλληλος εξοπλισμός για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Άλλωστε οι γιατροί έκριναν ότι χρειάζεται καρδιοαναπνευστική φροντίδα που μόνο σε μονάδα εντατικής θεραπείας θα μπορούσε να την έχει.

Για τον λόγο αυτόν, όπως με ενημέρωσαν ήδη από την επομένη το πρωί, ανανέωναν πρωί και βράδυ την έκκληση στο ΕΚΑΒ, να βρεθεί επειγόντως κρεβάτι εντατικής».

Παράλληλα ο κ. Παντούλας άρχισε και ο ίδιος να ρωτά, στην αρχή κυρίως φίλους από τον χώρο της υγείας, αν υπάρχει τρόπος να αξιολογηθεί η περίπτωση της μητέρας του ως εξαιρετικά επείγουσα, όπως ακριβώς την περιγράφουν οι γιατροί και χωρίς να αδικηθεί άλλος ασθενής, να προταχθεί, μαζί με τα πιο επείγοντα περιστατικά.

Οι ημέρες περνούσαν χωρίς αποτέλεσμα, οι γιατροί του είπαν να μη σταματήσει και ο ίδιος την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορεί. Ετσι, με αγωνία πέρασε η Δευτέρα και η Τρίτη.

«Μέχρι την Τετάρτη», λέει ο κ. Παντούλας, «οι γιατροί με προειδοποιούσαν ότι ''ο χρόνος τελειώνει'' εκτός εντατικής και μόνο αν βρεθεί κρεβάτι, σ' οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο, ακόμα και εκτός Αθηνών, η άρρωστη σώζεται». Μέσω φίλων, το αίτημά μου έφτασε, εκτός από την υπηρεσιακή διαδικασία, ξανά στον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου, που συντονίζει την κατανομή των ασθενών στα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής, τα χαράματα της Πέμπτης.

Πράγματι ο κ. Πάνος Ευσταθίου, ανταποκρίθηκε άμεσα, επιβεβαίωσε, επικοινωνώντας με τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου «Ελπίς», την κρίσιμη κατάσταση και απάντησε ότι «έχει δοθεί προτεραιότητα και μόλις αδειάσει κρεβάτι, θα φύγει». Συνέχισα να επικοινωνώ και με τα νοσοκομεία. Πέρασε ένα εφιαλτικό 24ωρο αγωνίας, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή να έρθει η χαρμόσυνη είδηση ότι μπορεί να μεταφερθεί σε ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, η καθυστέρηση πέραν του τριημέρου, έφερε τα πάνω κάτω, η κατάστασή της ξαφνικά επιδεινώθηκε και ήδη, από την Τετάρτη, οι γιατροί τη θεώρησαν ''δύσκολα αναστρέψιμη''.

Το απόγευμα της Παρασκευής μάς ειδοποίησαν ότι "το κρεβάτι βρέθηκε»"! Ωστόσο, μερικές ώρες πριν, γύρω στις 3, η κυρα - Βασιλική είχε ήδη φύγει για το μεγάλο ταξίδι»...

Πηγή:Έθνος της Κυριακής