Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι θέσεις του Λ. Αποστολίδη για το σχέδιο Αθηνά

Πριν ακόμη διαγράψουν από το χάρτη το Πανεπιστήμιο της Ανατ. Στερεάς Ελλάδας. Πριν αφαιρέσουν το δικαίωμα της Περιφέρειας στη γνώση και στην πνευματική – επιστημονική ζωή. Οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι συσσωρεύουν πολύ θυμό και αγανάκτηση στους πολίτες. Η Στερεά Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών.

Τα αριστουργήματα των τραγωδιών, η Θεογένεια, τα Έργα και οι Ημέρες του Ησίοδου, τα ιστορικά κείμενα του Πλουτάρχου, οι ιεροί τόποι, μαντεία, Δελφοί έχουν σημείο αναφοράς τη Στερεά Ελλάδα. Αυτός ο πολιτισμός στη σημερινή κοινωνία του κέρδους και των αγορών, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε αξίες, στην επιστήμη και στην τέχνη ζητήματα που έχει ανάγκη ο τόπος για να κερδίσει το μέλλον.

Αυτός ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αντίστασης για τις ανθρώπινες υπάρξεις που έχουν δικαιώματα και δεν υποτάσσονται σε πολιτικές που ζημιώνουν ανεπανόρθωτα μια περιοχή που ιστορικά έχει προσφέρει πολλά. Αλλά και σήμερα τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και η συνεισφορά της είναι η καθοριστική:

Μια περιοχή προάστιο της Αττικής με τεράστια συμβολή στη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη του τόπου. Μια περιοχή στην οποία οφείλει η κεντρική εξουσία, να αποκεντρώσει ανώτερες και ανώτατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Γνωρίζουν οι πολίτες της Περιφέρειας ότι τίποτε δεν τους χαρίστηκε. Τα πάντα τα κέρδισαν με σκληρούς αγώνες. Η πνευματική φτώχεια είναι σε ιστορικές στιγμές πολύ πιο ζημιογόνα από την οικονομική φτώχεια.

Οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες δυστυχώς κινούνται με τον αυτόματο πιλότο των μνημονιακών επιλογών. Γκρεμίζουν και κατεδαφίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού της Περιφέρειας. Ορισμένοι θεωρούν ότι διατηρώντας ένα τμήμα έχουν επιτελέσει το καθήκον. Η ιστορία σε δύσκολους καιρούς είναι πηγή δύναμης και τολμηρών αποφάσεων.

Το «μολών λαβέ» ιστορικά καταγράφηκε στις Θερμοπύλες. Μπορεί οι 300 να ηττήθηκαν σε αυτή τη μάχη αλλά κέρδισαν πανηγυρικά τον πόλεμο στις Πλαταιές. Η Περιφέρεια χωρίς νιάτα και σπουδάζουσα νεολαία είναι φτωχή.

Γνωρίζουν πιστεύω οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ότι με δημόσιες σχέσεις δεν κερδίζεις πράγματα. Οι κατακτήσεις δεν φυλάσσονται, δεν προστατεύονται παρά μονάχα με αγώνες και συλλογικές δράσεις. Στις μέρες μας αυτές οι αγρότες δίνουν το δικό τους αγώνα για να μείνει ζωντανή η ύπαιθρος. Να συνειδητοποιήσουμε ότι χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν, όπως λέει ο λαός μας. Αν η διαβούλευση δεν είναι μια υποκριτική στάση της κυβέρνησης τότε έστω και στο παρά πέντε το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας μπορεί να μη σβήσει από το χάρτη.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης