Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Στο "μάτι" των Αρχών για τις "μαϊμού" αποκλειστικές, το νοσοκομείο της Θήβας


Οι τέσσερις αλλοδαπές, παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Νοσοκομείο Τρίπολης , δεν αποτελούν ούτε το 1% των «συναδέλφων» τους που δραστηριοποιούνταν την ίδια ημέρα στα νοσοκομεία της χώρας, προσφέροντας τις αμφιλεγόμενες υπηρεσίες τους σε Ελληνες ασθενείς.
H... οικογένεια της «μαφίας» των αλλοδαπών μη νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων είναι πολυμελής και με διασπορά σε όλη την επικράτεια, εκτιμούν στελέχη νοσοκομείων και ελεγκτικών υπηρεσιών.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, προωθεί νομοθετική διάταξη, η οποία οριοθετεί για πρώτη φορά το πλαίσιο και τους όρους απασχόλησης των αποκλειστικών νοσοκόμων στο ΕΣΥ, φιλοδοξώντας να πατάξει όχι μόνο φαινόμενα παράτυπης και παράνομης εργασίας, αλλά και μετάδοσης επικίνδυνων μικροβίων στο «ευάλωτο» νοσοκομειακό μας σύστημα από τις αγνώστου προελεύσεως και μικροβιακού φορτίου γυναίκες που κατ’ ευφημισμόν λέγονται νοσοκόμες.

Μάλιστα, η διάταξη προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), η εγγραφή στο οποίο θα είναι υποχρεωτική για τις ενδιαφερόμενες επαγγελματίες υγείας προκειμένου να μπορούν να απασχοληθούν σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της οικείας περιφέρειας.

Στον τρόπο που δρα το κύκλωμα των αποκλειστικών νοσοκόμων-«μαϊμού» στα δημόσια νοσοκομεία επικεντρώνεται και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων μεγάλα ιδρύματα της Αττικής όπως ο «Ευαγγελισμός», το Τζάνειο, το Λαϊκό, το «Γ. Γεννηματάς», αλλά και νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως εκείνα των Σερρών και της Θήβας, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών.
«Το φαινόμενο της απασχόλησης των παράνομων αποκλειστικών νοσηλευτριών είναι σε πλήρη εξέλιξη κατά την ημέρα ή τη νύχτα της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου», διαπιστώνει ο κ. Ρακιντζής, δίνοντας το «πράσινο φως» για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις μονάδες του ΕΣΥ. Πάντως, οι μέχρι τώρα έλεγχοι σε νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής δείχνουν ότι στο ΕΣΥ παίζεται ακόμη το… παιχνίδι της κολοκυθιάς: οι επικεφαλής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δηλώνουν ότι αγνοούν πως ο κατάλογος των αποκλειστικών νοσοκόμων πρέπει να είναι αναρτημένος σε περίοπτο σημείο, αντί να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια τους, το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου δεν προλαβαίνει ή δεν έχει λάβει την εντολή να διενεργεί τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους στους θαλάμους για τον εντοπισμό παράνομων αποκλειστικών και οι διοικήσεις δεν γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να συντάξουν και να εφαρμόσουν βεβαίως εσωτερικό κανονισμό για την προσφορά υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους από αποκλειστικές νοσοκόμες.


Οι μόνοι που παίρνουν τελικά την ευθύνη πάνω τους για ό,τι συμβαίνει είναι οι ίδιοι οι ασθενείς που αξιοποιώντας το μέχρι τώρα κενό του νόμου, προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνοντας πρόθυμα ότι «η αλλοδαπή συνοδός είναι η οικιακή βοηθός, διαθέτει άδεια παραμονής, δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα και γνωρίζει την ελληνική γλώσσα», αλλά σπανίως κυριολεκτώντας.

Καταγγελία: Με συνεργασία εκ των έσω «ανθούν» τα κυκλώματα ....
«Μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και διαφθορά με τη συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού είναι τα χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης μαφίας που δρα στα ελληνικά νοσοκομεία και που συστηματικά ληστεύει τους νοσηλευόμενους πολίτες χωρίς να τους προσφέρει καμιά βοήθεια, καθώς η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται δίπλα στον ασθενή μη γνωρίζοντας το παραμικρό για τα νοσηλευτικά καθήκοντα που πρέπει να ασκεί».

Η καταγγελία ασθενούς, που βίωσε προσωπικά ως νοσηλευθείς στο “Λαϊκό” την κατάσταση που επικρατεί, και η οποία έχει περιέλθει στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή του υπουργού Υγείας, συμπυκνώνει το μείζον αυτό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, το ζήτημα της άγνοιας των νοσηλευτικών καθηκόντων αλλά και της μετάδοσης μικροβίων από τις αλλοδαπές γυναίκες θεωρείται συνήθως δευτερεύον από τους νοσηλευόμενους - οι παράνομες ζητούν τα μισά χρήματα σε σχέση με τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες, ήτοι περίπου 35 έως 50 ευρώ για 12 ώρες φροντίδας, όταν οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες αποζημιώνονται με 78 ευρώ (μεικτά) τις καθημερινές και με 117 ευρώ τα Σαββατοκύριακα για οκτάωρη εργασία.

«Το κύκλωμα αυτό λειτουργεί με την ουσιαστική, απαραίτητη και βασική βοήθεια των προϊσταμένων νοσοκόμων, οι οποίες τσεπώνουν μαύρο χρήμα χιλιάδων ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν στις αποκλειστικές έναν καλό ασθενή -και καλός ασθενής είναι αυτός που θα μείνει μέρες στο νοσοκομείο- δίπλα στον οποίο ο αδαής αποκλειστικός θα κοιμάται έχοντας εξασφαλισμένη την άνεσή του με την ανοχή της προϊσταμένης φυσικά», περιγράφει ο καταγγέλλων, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο στο Γουδή, τον τρόπο με τον οποίο «επιβιώνουν» χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής και φυσικά άδεια εργασίας οι φερόμενες ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

protothema.gr