Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Νέων Αγροτών πραγματοποιείται από την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 έως και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο μεσαιωνικό κάστρο Λαμίας. Την ΠΑΣΕΓΕΣ θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Ανέστης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα σε ένα εκπληκτικό συνεδριακό χώρο ο οποίος υποστηρίζεται από σύγχρονο ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Η θεματολογία του συνεδρίου είναι προσεκτικά επιλεγμένη και χωρίζεται σε θεματικές ενότητες.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 30 Αυγούστου, κατά την τελετή έναρξης εκτός από την κεντρική ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητή κ. Τσαυτάρη Αθανασίου, στην οποία θα περιγραφεί το όραμα του Υπουργείου και οι προοπτικές που διανοίγονται στον πρωτογενή τομέα για την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν δύο εισηγήσεις οι οποίες θα πραγματευτούν θέματα πολιτισμού.
Η κ. Παπακωνσταντίνου Μαρία, διευθύντρια της 24ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει την ιστορία του Κάστρου Λαμίας στη διαδρομή των αιώνων και η κ. Αβραμίδου Έλενα, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και πρώην μορφωτική σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κίνα θα συνδέσει την αγροτική ανάπτυξη με τον πολιτισμό και τον τουρισμό χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη χώρα μας και την Κίνα σε μία προσπάθεια προσέγγισης των δύο πολιτισμών.
Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με τη δεξίωση που θα παρατεθεί από τους διοργανωτές του συνεδρίου πλαισιωμένη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της περιοχής από το Λύκειο Ελληνίδων της Λαμίας. Ο μπουφές θα περιλαμβάνει τοπικές γεύσεις και τοπικές πρώτες ύλες από παραγωγούς της περιοχής σε μία προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης της τοπικής οικονομίας.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ / ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
«Ελληνική αγροτική οικονομία, 2014 – 2020, μεταφράζοντας τις εξελίξεις σε θετικό αποτέλεσμα» στην οποία θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 καθώς και τα νέα δεδομένα στα προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) αλλά και τα σχεδιαζόμενα προγράμματα στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω της κατάρτισης των νέων γενικότερα και των νέων αγροτών ειδικότερα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε νέος αγρότης τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια αν θέλει να κάνει τις σωστές επιλογές του. Νέος αγρότης χωρίς ενημέρωση δεν νοείται πλέον.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ / ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η
«Αγροτικό επιχειρείν & αειφορική διαχείριση, αναδεικνύοντας την πολυλειτουργικότητα γεωργίας & κτηνοτροφίας». Αν θέλουμε να πετύχει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να ανταγωνιστεί επάξια άλλες χώρες του κόσμου θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του προς το αγροτικό επιχειρείν. Πλέον δεν μιλάμε για απλούς γεωργούς κτηνοτρόφους ή αλιείς, αλλά για επιχειρηματίες στο αγροτικό τομέα. Η ενότητα αυτή θα βοηθήσει τους νέους αγρότες να δουν θέματα αγροτικού επιχειρείν, αν δεν θέλουν να είναι μια ζωή ουραγοί των εξελίξεων και όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Οι αγρότες οι οποίοι θα δουν τον εαυτό τους ως επιχειρηματίες είναι οι μόνοι οι οποίοι θα επιβιώσουν από όλα όσα πρόκειται να συμβούν.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ /…ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η
«Στροφή στον πρωτογενή τομέα, επιτυχημένες καινοτόμες ελληνικές ιστορίες». Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου κλείνει με την ενότητα ΙΙΙ στην οποία παρουσιάζονται πετυχημένες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα. Άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν όπως όλοι αλλά με πολύ προσπάθεια κυρίως με σχέδιο και προοπτική διακρίθηκαν σε αυτό που έκαναν και αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Οι εμπειρίες που θα μοιραστούν με τους συνέδρους θα βοηθήσουν πολλούς στα επόμενα βήματά τους. Ένα συνέδριο λοιπόν δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και πετυχημένες ιστορίες που δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ / «ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ»
Η τρίτη μέρα του συνεδρίου, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν δορυφορικά συμπόσια και αναφέρονται στα αρωματικά φυτά, τις προοπτικές που διανοίγονται σε αυτόν τον τομέα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον κλάδο και η άλλη ενότητα κάνει αναφορά σε νέες καλλιέργειες, τις προοπτικές τους, τους κινδύνους που ενέχουν και τον τρόπο οργάνωσης που θα πρέπει να υπάρξει για να θεωρηθούν πετυχημένες. Οι νέοι αγρότες έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά. Δεν παρασύρονται από ευκαιριακές περιπτώσεις αλλά έχοντας ως όπλο την ενημέρωση και τη γνώση κάνουν τις καλύτερες επιλογές για το μέλλον.