Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δήλωναν παιδιά του γείτονα ως δικά τους για να παίρνουν το επίδομα πολυτέκνων – Ελέγχονται 30.000 αιτήσεις


To να δηλώσει κανείς ψευδώς χαμηλότερο εισόδημα από το πραγματικό, ώστε να λάβει επίδομα τέκνων ήταν η προφανής απάτη. Το να δηλώνει όμως, παιδιά άλλης οικογένειας ως δικά του, αξίζει βραβείο ...ευρεσιτεχνίας.

Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, από τους ελέγχους που έχουν γίνει αποκαλύφθηκαν 11.000 ψευδείς δηλώσεις εισοδήματος από δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ελέγχονται άλλες 30.000 αιτήσεις στις οποίες υπάρχουν και περιπτώσεις –κυρίως αλλοδαπών- όπου η μία οικογένεια δήλωνε τα παιδιά της άλλης για να εισπράξει το επίδομα.

Πλέον προβλέπεται ψαλίδι 130 εκατ. ευρώ από το ενιαίο επίδομα τέκνων καθώς και από το ειδικό επίδομα πολυτέκνων για το 2014 προβλέπει στον νέο προϋπολογισμό του ΟΓΑ που καταρτίζεται με πρόβλεψη δαπάνης ύψους 570 εκατ. € την επόμενη χρονιά για τους δικαιούχους αυτών των επιδομάτων από 700 και πλέον εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί φέτος.

Ο λόγος που κόβονται τα 130 εκατ. ευρώ έχει να κάνει αφενός με τη μειωμένη ανταπόκριση που παρατηρείται στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι αρχικά υπολογίζονταν ότι θα ξεπερνούσαν τους 650.000 ενώ στην πορεία υποβολής των αιτήσεων η εκτίμηση αυτή αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και πλέον γίνεται λόγος για περίπου 500 χιλιάδες δικαιούχους και αφετέρου με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ένα μήνα πριν αρχίσουν οι έλεγχοι για την πληρωμή των επιδομάτων!