Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ακόμα και αν πληρώνουν θα πηγαίνουν στην φυλακή!


- Η περιουσία των φοροφυγάδων θα δημεύεται άμεσα και όχι σε βάθος 10 χρόνων
- Το ποσό που θα στέλνει κάποιον στην φυλακή δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί
- Η περιουσία των φοροφυγάδων θα μπαίνει αυτόματα ενέχυρο μέχρι να βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση


Ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ίσως από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης για την πάταξη της φοροδιαφυγής επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάλιστα έχουν και την έγκριση της τρόικας.

Σύμφωνα με την realnews, το νεο πακέτο μέτρων θα χρησιμοποιηθεί και ως διαπραγματευτικό χαρτί έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να αποσπάσει το ναι από την τρόικα και για άλλες μειώσεις φόρων, όπως αυτή του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και για κάποιες ελάχιστες παροχές στις οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

Αμεση δήμευση περιουσιακών στοιχείων

Η κινητή και η ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες θα δημεύεται άμεσα. Για να γίνει αυτό σήμερα μπορεί να χρειαστούν και 10 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας.

Η περιουσία μπαίνει ενέχυρο

Όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή μπαίνουν άμεσα ενέχυρο για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί ταχύτατα να προχωρά σε παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους.
Μόνο αν δικαιωθεί από το δικαστήριο ο φορολογούμενος θα του επιστραφούν τα χρήματα και μάλιστα εντόκως.

Συμβιβασμοί τέλος

Με το που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος σταματούν αυτόματα οι διοικητικοί συμβιβασμοί, η παροχή ευνοϊκών κινήτρων όπως π.χ. οι δόσεις, η μείωση προστίμων, των προσαυξήσεων κ. α.
Στις περιπτώσεις που αφορούν φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών δεν θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος και δεν θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις.

Για το θέμα της φυλάκισης δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιό θα είναι το ποσό που θα στέλνει τον οφειλέτη κατευθείαν στην φυλακή. Η επικρατέστερη άποψη είναι το ποσό των 150.000 για ΦΠΑ και 200.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φόρους.

Πηγή:newsit.gr