Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση από το τμήμα κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. για 2 νέα κρούσματα λύσσας σε κόκκινη αλεπού


viotikignomi

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής...
Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε ακόμη δύο (2) δείγματα κόκκινης αλεπούς. Με τα συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον σε τέσσερα (4) και σε 31 σε όλη τη χώρα.

Οι νέες εστίες της λύσσας εντοπίστηκαν στο Πρόχωμα του Δήμου Χαλκηδόνας και στο Δρυμό του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στις ως άνω περιοχές, κατά πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους) και ανθρώπους.

Προκειμένου η υπηρεσία μας να αποτρέψει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, προληπτικά επιβάλλει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα:

1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

2. Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

3. Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς την ζώνη 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία της λύσσας, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν την μετακίνηση τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) ή άγρια και κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.