Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Διχογνωμίες και αντιδράσεις για τον «οικογενειακό γιατρό»!


Καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του..

Λ. Ανανίκας: «Αν δουλέψει όπως σε άλλες χώρες, θα είναι ένα επιπλέον μέλλον στην οικογένεια του ασθενή.. Θέλω να ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί ορθολογικά και όχι αποσπασματικά ή στο ποδάρι»

Έντονες αντιδράσεις και κόντρες έχουν προκληθεί μπρος στο ενδεχόμενο καθιέρωσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, από ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις…


Με την θέσπιση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ειδικό παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος), προκειμένου να συνεχίσουν είτε τις επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς είτε σε νοσοκομείο και σε περίπτωση που δεν έχουν αυτό το «χαρτάκι» της πρόσβασης, τότε θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις….

Η ιατρική κοινότητα δικαίως αντιδρά βέβαια, καθώς δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο θέσπισης του οικογενειακού γιατρού, παρά μόνο από όσα πληροφορούνται από τα ΜΜΕ και τα επιστημονικά περιοδικά …

Στον τρόπο λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, όπως αυτός λειτουργεί στην Αγγλία, αναφέρεται ο Γ.Γ του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας Λ. Ανανίκας, τον οποίο βίωσε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί …

« Ο κάθε γιατρός έχει ένα μεριδολόγιο κάποιων ασθενών του , που τον συμβουλεύονται για πάσα αιτία και νόσο και είναι εκείνος που μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή είτε στο νοσοκομείο, είτε σε εξειδικευμένο γιατρό, κι εδώ έχουμε την διχογνωμία μεταξύ των επιστημονικών εταιριών, γιατί δηλαδή, να μην μπορεί ο ασθενής να πάει από μόνος του. Γιατί σε χώρες όπου εφαρμόζεται το σύστημα, ο ασθενής από μόνος του μπορεί να πάει σε πολύ εξειδικευμένους γιατρούς, όπως είναι οι οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, η οι έγκυες στον γυναικολόγο» εξηγεί ο κ. Ανανίκας, τονίζοντας ότι «ο θεσμός πρέπει να λειτουργήσει με ορθολογική κατανομή των ασθενών, δηλαδή, ο κάθε γιατρός θα πρέπει να ξέρει ποιους ασθενείς θα παρακολουθεί , ο κάθε ασθενής θα πρέπει ξέρει ποιος θα είναι ο οικογενειακός του γιατρός , που ο ίδιος έχει επιλέξει και αυτός έχει το πλήρες ιστορικό , για να μπορέσει να τον κατευθύνει. Η φιλοσοφία του νόμου υποτίθενται ότι είναι να μην προσφεύγουν οι ασθενείς από τον έναν γιατρό στον άλλον , να τρέχουν από εδώ και από εκεί και να παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο των ασθενών, που καταφθάνουν στα ασφαλιστικά ταμεία ζητώντας από μόνοι τους εξετάσεις.. Θέλω να ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί ορθολογικά και όχι αποσπασματικά ή στο ποδάρι ο θεσμός, για να είναι προς την σωστή κατεύθυνση»..

Με ποιο τρόπο όμως, θα επιλέγεται ο εξειδικευμένος γιατρός από τον οικογενειακό γιατρό για τον ασθενή;

«Φαντάζομαι σε συνεργασία οικογενειακού γιατρού και ασθενή, για εξειδικευμένους γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ, αλλά κι εκτός Οργανισμού, με επιβάρυνση την ιατρική επίσκεψη» επισημαίνει ο Γ.Γ του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας, επαναλαμβάνοντας ότι αν ο θεσμός δουλέψει με τον τρόπο που δουλεύει στο εξωτερικό, τότε «θα είναι ένα επιπλέον μέλλον στην οικογένεια του ασθενή , ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για εκείνον, άρα είναι ο καταλληλότερος για να τον κατευθύνει σωστά»…

Τα σημεία τριβής ιατρών και κυβέρνησης – τρόϊκας πάντως εστιάζεται στο ότι ο θεσμός δημιουργεί νέα προσκόμματα στην απ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε όλους τους υπόλοιπους εξειδικευμένους γιατρούς, γι΄ αυτό και οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι καταφέρονται κατά του Α. Γεωργιάδη, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου των Γερμανών ειδικών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι «θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις σε εκείνους οι οποίοι απεργάζονται την διάλυση της δημοσίας ΠΦΥ», σημειώνοντας πως «Το Σχέδιο της TASK FORCE για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που παρεδόθη στον υπουργό Υγείας είναι ένα σχέδιο που σκοπεύει στην διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι απαράδεκτο, αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας με κάθε τρόπο, στην επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη στο κόστος για την υγεία του και στην περιθωριοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»