Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ......

Βασιλική Αρβανίτη - Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος


Σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους θα επισκεφθούν γαστρεντερολόγο για να αντιμετωπίσουν κάποιοιο πρόβλημα του πεπτικού τους συστήματος.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως το έντερο που αποτελεί μεγάλο τμήμα του πεπτικού συστήματος περιέχει πάρα πολλά μικρόβια, άλλα καλά και άλλα βλαβερά.

Ένα έντερο με πολλά βλαβερά μικρόβια θα προκαλέσει στον πάσχοντα συμπτώματα όπως κούραση, πονοκέφαλο, διάρροια και διαταραχές του αμυντικού συστήματος. Σε μακροχρόνια βάση, η παραμονή πολλών βλαβερών μικροβίων μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως καρκίνο του εντέρου ή του ήπατος, διαβήτη και παχυσαρκία, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήμετα του εντέρου και ευερέθιστο έντερο, κοιλιοκάκη και αρθρίτιδα. Οι ερευνητές υποψιάζονται συσχέτιση μεταξύ της ισορροπίας των εντερικών μικροβίων και της νόσου του παρκινσον και του αλτζχάιμερ.

Από την άλλη τα καλά μικρόβια κρατάνε τον οργανισμό σε ισορροπία. Μας βοηθούν στην αποδόμηση των τροφών, διαγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη, δυναμώνουν το αμυντικό σύστημα και προλαμβάνουν αλλεργίες και ασθένειες. Για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο , είναι απαραίτητη η λήψη πολλών φυτικών ινών με τη διατροφή μας, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και σιτηρά.

Τώρα αρχίζει να γίνεται πιο κατανοητή η αλληλεπίδραση του εντέρου με τον υπόλοιπο οργανισμό. Το έντερο παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο απ ότι πιστεύαμε, γι αυτό
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ......

Αυτό το κείμενο είναι μετάφραση ενός βίντεο που ανέβηκε από την ευρωπαική εταιρία γαστρεντερολογίας. Επειδή δεν έχει μετάφραση το μετέφρασα εγώ για όσους δεν καταλαβαίνουν αγγλικά. Το λινκ του βίντεο είναι
https://www.youtube.com/watch?v=QE9QWFg-XNs&list=PLXlo9ZPWACj7cm2nyHSC8XQp6INN20U9e&index=2