Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πρώτες βοήθειες στην παραλία


Θερμοπληξία
Αν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλμία, υπόταση, χαµηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, που είναι τα χαρακτηριστικά σημάδια της θερμοπληξίας, µεταφερθείτε αµέσως σε σκιερό µέρος και, αν είναι δυνατόν, κλιματιζόµενο.Βγάλτε τυχόν ρούχα που σας βαραίνουν και πίνετε τακτικά άφθονο δροσερό νερό. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάντε ένα δροσερό ντους ή βάλτε κρύα επιθέματα στο κεφάλι σας.
Τσούχτρα, δράκαινα, αχινός.....

Αν πέσετε θύματα τσούχτρας ή δράκαινας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ψυχρά επιθέματα στο σημείο (π.χ. κομπρέσες µε κρύο νερό καθαρό ή θαλασσινό, παγάκια κ.λ.π.) για να ελέγξετε το πρήξιμο.
Φροντίστε επίσης να πάρετε ένα αντιισταμινικό χάπι ή να κάνετε επάλειψη µε µια αλοιφή ανάλογης δράσης ή µε µια κορτιζονούχα κρέμα. Για να αντιμετωπίσετε τον κνησμό µπορείτε να κάνετε και επαλείψεις µε νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο ξίδι.
Αν πάλι πατήσετε αχινό, βγάλτε όσα αγκάθια µπορείτε µε ένα τσιμπιδάκι ή, αν µπορέσετε, µε τις άκρες των δαχτύλων σας, περάστε την περιοχή µε ιώδιο και, αν υποψιάζεστε ότι κάποια αγκάθια έχουν µπει βαθιά, πάρτε προληπτικά αντιβίωση για µία εβδομάδα για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο φλεγμονής.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιμένει, µπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο.
Δάγκωμα από σκύλο
Τα αδέσποτα σκυλιά στην παραλία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Αν λοιπόν σας δαγκώσει κάποιο, ξεπλύνετε αµέσως την πληγή µε σαπούνι και νερό ή και µε θαλασσινό νερό και περάστε την µε οξυζενέ και ιώδιο.
Επίσης πάρτε προληπτικά αντιβίωση και απευθυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (φαρμακοποιό, γιατρό, νοσοκομείο) για να κάνετε αντιτετανικό ορό.
Ηλιακό έγκαυμα
Αν το δέρμα σας έχει κοκκινίσει, σας τσούζει και «τραβάει», εφαρμόστε αµέσως και ανά τακτά διαστήματα µια ενυδατική καταπραϋντική κρέμα και κρύες κομπρέσες προκειμένου να ανακουφιστείτε.
Εννοείται ότι πρέπει να µείνετε σε σκιερό µέρος, ενώ, αν δεν µπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, πρέπει να φορέσετε άνετα βαμβακερά ρούχα για να προστατέψετε την περιοχή από την ακτινοβολία και να µην την ερεθίσετε παραπάνω.
Κράμπα
Αν είστε µέσα στο νερό, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να βγείτε χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια σας όσο µπορείτε.
Όταν φτάσετε στην ακτή, κάντε χειρομαλάξεις στη γάμπα και εφαρμόστε ζεστά επιθέματα ή καλύψτε την για λίγη ώρα µε άμμο.

Προσοχή Αν δείτε ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα, µην προσπαθήσετε να τον σώσετε αν δεν διαθέτετε τις κατάλληλες γνώσεις. Πετάξτε του αν µπορείτε ένα σωσίβιο ή σχοινί και καλέστε σε βοήθεια.
Κάθε φορά που πηγαίνετε στη θάλασσα καλό είναι να έχετε µαζί σας γάζες, οξυζενέ, ιώδιο, αντισταμινική αλοιφή, θερμόμετρο, παυσίπονο και αντιβίωση ευρέος φάσματος.

Το φιλί της ζωής Στην παραλία µπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι και µε καταστάσεις που απαιτούν άμεση και ειδική αντιμετώπιση, όπως ο πνιγμός ή ένα καρδιακό επεισόδιο.
Και στις δύο περιπτώσεις η τεχνητή αναπνοή, το λεγόμενο φιλί της ζωής, µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.
Πώς γίνεται;
Τεντώστε το κεφάλι του ατόµου προς τα πίσω και ανασηκώστε το σαγόνι του. Ανοίξτε το στόμα του (αν δεν ανοίγει, πιέστε το σημείο που ενώνονται η άνω µε την κάτω γνάθο κοντά στο αφτί), κλείστε τη µύτη του και εφαρμόστε τα χείλη σας στα δικά του.
Φυσήξτε 2-3 φορές στο στόμα του, αφήστε το θώρακα και την κοιλιά να φουσκώσουν και µόλις ξεφουσκώσουν κάντε την επόμενη αναπνοή. Συνεχίστε µέχρι να επανέλθει ο σφυγμός.
Αν αυτό δεν συµβεί ύστερα από 2-3 προσπάθειες, κάντε καρδιακές µαλάξεις (µόνο αν το άτομο δεν αναπνέει) ως εξής: πλέξτε τα δάχτυλά σας και ακουμπήστε τις παλάμες σας στο σημείο που ενώνονται τα πλευρά στη µέση του στέρνου.
Τεντώστε τα χέρια σας και πιέστε χρησιμοποιώντας το βάρος σας. Οι µαλάξεις πρέπει να γίνονται ανά ένα δευτερόλεπτο, ενώ κάθε δεκαπέντε µαλάξεις πρέπει να κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές.
Όταν το άτομο συνέλθει, γυρίστε το στο πλάι µέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Αν έχει κινδυνέψει από πνιγμό, πριν ξεκινήσετε την τεχνητή αναπνοή γυρίστε το µπρούµυτα, ακουμπήστε το γόνατό σας στην κοιλιά του και πιέστε τα πνευμόνια του για να βγει το νερό