Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Κλείνουν δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης


Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, ύστερα από την είδηση ότι η διοίκησης της Βορειοελλαδικής εταιρείας είναι αποφασισμένη να δεχτεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας συμβούλων Kantor για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές από φέτος και διατήρησης μόνο αυτού στο Πλατύ Ημαθίας. Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων οφείλεται στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους που υπολογίζεται στα 900 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης, όπως τονίστηκε στο ΑΜΠΕ. Η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Τετάρτη στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Εργαζόμενοι, αλλά και φορείς των περιοχών Ορεστιάδας και Σερρών καλούν υφυπουργούς της κυβέρνησης να πάρουν ξεκάθαρη θέση και προειδοποιούν ότι εάν προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές, τότε “θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις οικονομικές ατασθαλίεςκαι άλλες που έχουν γίνει στην εταιρεία”.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ τονίζεται μεταξύ άλλων «η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας, ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας, τη λειτουργία των τριών εργοστασίων διότι ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει” και καλούν την κυβέρνηση «την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες της”.