Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανασφάλεια στη δουλειά οδηγεί στο άσθμα


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Οι εργαζόμενοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους έχουν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα για πρώτη φορά στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν επαγγελματική ανασφάλεια, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους διαπιστώνοντας πως, ακόμα και όταν συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για άσθμα (όπως το κάπνισμα), το εργασιακό στρες ευνοούσε την εμφάνιση της νόσου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεσούσης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που άρχισε το 2008 και «υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι η επαγγελματική ανασφάλεια λόγω της κρίσης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νεοδιαγνωσθέντος άσθματος των ενηλίκων», γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ στη Γερμανία, του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Πανεπιστημίου Μάσεϋ στη Νέα Ζηλανδία.

Τα ευρήματά της ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει πως άσθμα και στρες συσχετίζονται.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και άλλες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, καθώς και το downsizing (σ.σ. η μείωση του προσωπικού υποτίθεται για μεγαλύτερη απόδοση της επιχείρησης) αποτελούν παράγοντες που «αυξάνουν την επαγγελματική ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων».

Και συνεχίζουν: «Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που άρχισε το 2008, επιτάχυνε αυτές τις εξελίξεις και συνοδεύτηκε από παράλληλη αύξηση στην επαγγελματική ανασφάλεια στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ερευνητές των τριών πανεπιστημίων πήραν συνεντεύξεις την περίοδο 2009-2011 από 7.031 εθελοντές, ρωτώντας τους πόσο πιθανό θεωρούσαν να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στην επόμενη διετία, καθώς και αν έχουν διαγνωστεί με άσθμα ή έχουν ασθματικά συμπτώματα.

Μεταξύ 2009 και 2011, οι 105 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άσθμα, με εκείνους που είχαν αναφέρει την μεγαλύτερη επαγγελματική ανασφάλεια να έχουν παρουσιάσει τη νόσο σε ποσοστό 2,12% έναντι του 1,3% όσων είχαν την μικρότερη.

Συνολικά, για κάθε αύξηση της επαγγελματικής ανασφάλειας κατά 25%, ο κίνδυνος εκδήλωσης άσθματος αυξανόταν κατά 24%, γράφουν οι ερευνητές, ενώ οι εθελοντές που θεωρούσαν πως έχουν 50-50 πιθανότητες να απολυθούν είχαν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους ένιωθαν ασφαλείς στη δουλειά τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά παρέχουν μία πιθανή εξήγηση για την αυξημένη συχνότητα αναπνευστικών συμπτωμάτων που παρατηρήθηκαν τα χρόνια που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, μαστίζονταν από την οικονομική κρίση.

Πηγή : Web Only