Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Eθελοντές καθαρίζουν τα απορρίμματα που κάποιοι «ξέχασαν» πίσω τους στις παραλίες


Δυναμικά ξεκίνησε η Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που υλοποιεί για 23η χρονιά στην Ελλάδα η HELMEPA, με τίτλο “Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας στις παραλίες”.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ακτών και βυθού σε Αργοστόλι, Ασπρόπυργο, Άστρος Αρκαδίας, Επανωμή, Λευκαντί Ευβοίας, Λίμνη Ηραίου Κορινθίας, Λουτράκι, Νέα Χρυσή Ακτή Πάρου, Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής, Νέο Φάληρο, Παλαιό Φάληρο, Περαία, Σιθωνία Χαλκιδικής και Ψαθόπυργο Αχαΐας. Συμμετείχαν εταιρείες-μέλη της HELMEPA, ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τουριστικές επιχειρήσεις, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πλήθος εθελοντών....

Στην Αθήνα, το Σάββατο 20/9 η HELMEPA συντόνισε καθαρισμό της ακτής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του Τμήματος ΙΒ των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Τις 84 μεγάλες σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά που συνέλεξαν οι εθελοντές παρέλαβε όχημα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ. Μετά τον καθαρισμό, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κινητή έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα του ευρωπαϊκού προγράμματος MARLISCO, που είχε τοποθετήσει στο χώρο το MIO-ECSDE, ενώ η Διοίκηση του ΣΕΦ προσέφερε νερά και αναψυκτικά στους εθελοντές.

Την Κυριακή 21/9 στελέχη της Danaos Shipping, εταιρικού μέλους τηςHELMEPA, μαζί με τις οικογένειές τους, καθάρισαν την παραλία Εδέμ στο Π. Φάληρο. Αν και η παραλία ήταν σχετικά καθαρή, οι εθελοντές κατόρθωσαν να γεμίσουν 2 σακούλες με απορρίμματα, τα οποία κατέγραψαν σχολαστικά σε ειδικά δελτία.

Την ίδια ημέρα στο Λουτράκι, 8 δύτες της ομάδας εθελοντών “Loutraki Divers” ανέσυραν πάνω από 900 (!) κιλά απορριμμάτων από το θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων. Η λεία τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, 36 τσιμεντόλιθους, 32 μεταλλικούς σωλήνες, 12 φιάλες πεπιεσμένου αερίου, 9 άγκυρες, 2 θερμοσίφωνες, μία μπαταρία φορτηγού και έναν κάδο απορριμμάτων. Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου της εθελοντικής εκστρατείας “We Dive,We Clean”, την οποία με μεγάλη συνέπεια υλοποιούν οι Loutraki Divers, τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς εντυπωσιακά: στη διάρκεια 34 καταδύσεων και 132 ωρών υποβρύχιου καθαρισμού, έχουν αφαιρέσει από το βυθό της θάλασσας πάνω από 6 τόνους απορριμμάτων.

Στο “Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον” που συνεχίζει μέχρι την 20η Οκτωβρίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή φορείς και ιδιώτες που οργανώνουν τους δικούς τους καθαρισμούς ακτών και βυθού σε Αγιόκαμπο Λάρισας, Βάρκιζα, Βόλο, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καβούρι, Κύμη Ευβοίας, Λέρο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Νάξο, Νέα Καρβάλη, Πειραιά, Πόρτο Ράφτη, Πόρτο Χέλι, Παλαιό Φάληρο, Ρόδο, Σάμο και Σητεία.

Μπορείτε και εσείς να συμβάλετε σε αυτή την παγκόσμια εθελοντική προσπάθεια, δηλώνοντας συμμετοχή σε κοντινό σας καθαρισμό ή οργανώνοντας τη δική σας δράση, με την υποστήριξη της HELMEPA. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στη HELMEPA συμπληρωμένη τη Δήλωση Καθαρισμού, ηλεκτρονικά στο environment@helmepa.gr ή με φαξ, 210-9407327. Για περισσότερες πληροφορίες, Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηλ. 210-9343088.