Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Έρχεται συσσίτιο σε Γυμνάσια – Λύκεια, "φεύγει" η τράπεζα θεμάτων - Επιστρέφουν "αιώνιοι" φοιτητές και άσυλο



- Παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
- Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης
- "Καρατομούνται" με τροπολογία οι επικεφαλής των 500 οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας, όπως το Εθνικό Θέατρο!
- Στα ΑΕΙ: καταργούνται τα συμβούλια ιδρύματος, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών – Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι φοιτητές
- Σε Γυμνάσια – Λύκεια: Κάρτα σίτισης, τέλος η αξιολόγηση, αλλάξει ο τρόπος επιλογής διευθυντών
- Όλες οι αλλαγές που... επιστρέφουν στην εκπαίδευση
- Πρώτα στα χέρια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο για να ξέρουν τι θα στηρίξουν!

Τι είχες Γιάννη, τί είχα πάντα! Νέα κυβέρνηση, νέες αλλαγές στην Εκπαίδευση. Ή μήπως δεν είναι "νέες" οι αλλαγές αλλά κάποια πράγματα που επιστρέφουν, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και οι "αιώνιοι φοιτητές".

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τις... σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να το διαβάσουν και να ξέρουν προφανώς τι πρέπει να υπερασπιστούν στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα δοθεί και στη δημοσιότητα!

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι και η "καρατόμηση" των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο. Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει τροπολογία για τη λήξη της θητείας των επικεφαλής των συγκεκριμένων οργανισμών. Ανάμεσά τους και το Εθνικό Θέατρο, ο επικεφαλής του οποίου, Σωτήρης Χατζάκης, είχε δημόσια αρνηθεί την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς και οι αναπληρωτές του, παρουσίασαν τις βασικές αρχές του πολυνομοσχεδίου, με το καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, γνωστού και ως «νόμου Διαμαντοπούλου», μεταξύ των οποίων τα συμβούλια ιδρύματος. Ο νόμος πλαίσιο είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία πριν μερικά χρόνια.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών Αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν και στα συλλογικά όργανα. Παράλληλα, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, όπου διατηρούνται, πάντως, οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του, ενώ επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές.

Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Στο θέμα των μετεγγραφών, θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, που τις έκρινε παράνομες, φέρνοντας σε δύσκολη θέση εκατοντάδες οικογένειες. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα είναι το οικονομικό και η υγεία.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, την κατάργηση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία και τη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων.

Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας σισιτίου, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο.
Επίσης, διαχωρίζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ