Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Θήβα: Άνοιξε τις πύλες της η κινητή έκθεση Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων


Στη Θήβα βρίσκεται από το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα», που περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες μουσικών οργάνων.....
Η έκθεση φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τις 20 Μαΐου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Παράλληλα θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, η είσοδος στις οποίες είναι δωρεάν, όπως και γενικότερα στην έκθεση.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου και παρέστη ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος καλωσόρισε στην πόλη της Θήβας τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα, που έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και τον ευχαρίστησε για την τιμή που μας κάνει το Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων να βρίσκεται στην πόλη του Πίνδαρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος :
“Ως Δημοτική Αρχή αγκαλιάζουμε εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας με τα οποιαδήποτε μέσα διαθέτουμε. Παρ' όλο που διανύουμε δύσκολους καιρούς, οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. Καλώ όλους τους δημότες μας να επισκεφτούν την έκθεση όπως επίσης και τους μαθητές των σχολείων μας γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά μουσικά όργανα από διάφορες περιοχές της χώρας μας και να μάθουν την ιστορία τους. Η μουσική αποτελεί μια από τις εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από την οποία εκφράζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε λαού, οι συνθήκες κάθε εποχής και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Η συνεισφορά της δε στην διαμόρφωση της προσωπικότητα του ανθρώπου είναι αναμφισβήτητη” .