Η καθημερινότητα επιβάλλει συστηματική υγιεινή, όταν σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και παιδιά. Τι συμβαίνει όμως, όταν στο μικροσκόπιο μπαίνει η σχέση αλληλεπίδρασης χλωρίνης κ παιδικής παρουσίας;
Σύμφωνα με μια καινούργια ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, η παθητική έκθεση των παιδιών στη χλωρίνη αυξάνει την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης στον οργανισμό τους. Αν και οι επιπτώσεις είναι μέτριες, δεν παύουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ευρείας χρήσης της χλωρίνης ως καθαριστικού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine», μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις της χλωρίνης σε πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών, σε διάφορες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία).
Η μελέτη συσχέτισε την υγεία των παιδιών με τη συχνότητα χρήσης χλωρίνης στα σπίτια και στα σχολεία. Η χρήση της χλωρίνης ως καθαριστικού είναι πολύ συχνή σε ορισμένες χώρες (72% των νοικοκυριών στην Ισπανία) και πολύ αραιή σε άλλες (7% στην Φινλανδία). Όλα τα ισπανικά σχολεία χρησιμοποιούν χλωρίνη, ενώ αντίθετα ούτε ένα φινλανδικό, ενώ άλλες χώρες είναι κάπου στην μέση (π.χ. 57% των νοικοκυριών και 11% των σχολείων στην Ολλανδία)
Οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα λοιμώξεων στα παιδιά τους (γρίπη, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.α.), καθώς και για το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν χλωρίνη για να καθαρίσουν το σπίτι τους.
Το συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο ένα παιδί εκτίθεται στο σπίτι ή του στο σχολείο του στη χλωρίνη, τόσο συχνότερα παθαίνει κάποια λοίμωξη, ιδίως γρίπη και αμυγδαλίτιδα (αύξηση κινδύνου 20% και 35% αντίστοιχα). Γενικότερα, ο κίνδυνος οποιασδήποτε λοίμωξης ήταν αυξημένος 18% κατά μέσο όρο μεταξύ των παιδιών, που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά χλωρίνη στο σπίτι τους. Η χώρα με τις λιγότερες παιδικές λοιμώξεις ήταν η Φινλανδία, όπου γινόταν και η μικρότερη χρήση της χλωρίνης.