Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

EΚΛΟΓΕΣ Ή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

ΚΑΘΩΣ Η Ε.Ε. ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΤ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογές ή δημοψήφισμα;

Εκλογές ή δημοψήφισμα; Το φαινομενικό αυτό δίλημμα πιθανολογείται πως ήταν μέχρι και πριν μικρό χρονικό διάστημα υπαρκτό, εάν βέβαια έφτανε η χώρα σε αυτή την έσχατη περίπτωση. Τώρα όμως, το δημοψήφισμα δείχνει να απομακρύνεται, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη μιλούν ανοιχτά δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσφυγή στις κάλπες.

Ήδη, το Crashonline είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ στις 5 Απριλίου στο οποίο δημοσιεύονταν η πληροφορία πως το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνταν στον πρωθυπουργό εκλογές.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Κώστας Χρυσόγονος είχε πει, εκλογές ή δημοψήφισμα, σε περίπτωση που επιμείνουν οι θεσμοί.

Την τελευταία όμως εβδομάδα οι φωνές πλήθυναν και δη δημόσια.

Χρειάζεται να επισημανθεί γιατί η περίπτωση του δημοψηφίσματος απομακρύνεται. Καταρχάς, το δημοψήφισμα δεν είναι τόσο εύκολο, και νομικά, να «στηθεί». Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν πως είναι ευκολότερο να γίνει από ότι μία εκλογική δημοσκόπηση. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτή. Υπάρχουν διάφοροι «δαίδαλοι» οι οποίοι επιβάλλεται να προσπελασθούν για να φτάσουμε σε ένα δημοψήφισμα.

Από την άλλη, υπάρχει το προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όταν θέλησε να κάνει δημοψήφισμα συνάντησε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών. Με τον τρόπο τους τότε το είχαν ξεκόψει, πως δεν θα συμβεί αυτό. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει στον ίδιον: Εάν θέλετε δημοψήφισμα αυτό θα έχει μόνο συγκεκριμένο ερώτημα: Ευρώ ή δραχμή.

Έκτοτε, έχει γίνει συνείδηση στην κυβέρνηση πως ένα δημοψήφισμα δεν θα καταστεί δυνατόν να διεξαχθεί.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών (ή δημοψηφίσματος) σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε… Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ