Η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής συνεχούς σφαγής στη Μεσόγειο.
Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης Αντιστράτηγος ε.α.
Νέο κύμα εισόδου μεταναστών σημειώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η εμφάνιση, τελευταία, και των Τζιχαντιστών με τις θηριωδίες στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη ενέτεινε την κρίση και προκαλεί τον ξεριζωμό αυξημένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ως παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια και καταφεύγουν στην Ευρώπη, υφιστάμενοι την εκμετάλλευση κυκλωμάτων δουλεμπόρων, διακινητών πλοιαρίων αμφιβόλου αντοχής.
Στα μέσα του Απριλίου 2015 σχεδόν καθημερινά παρατηρούνται μετανάστες σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στην Κω, στη Λέρο, στη Σάμο και στη Ρόδο. Από τα τουρκικά παράλια μεταφέρονται λαθραία στοιβαγμένοι σε σάπια πλοιάρια στις κοντινές ελληνικές νησιωτικές ακτές, όπου ρίχνουν σε βράχια ή και βυθίζουν τα πλοιάρια με επιβαίνοντες τους μετανάστες και ειδοποιούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το λιμενικό να τους διασώσει και να τους παραλάβει.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο 2015 μπήκαν στην Ελλάδα 10.445 μετανάστες και η παράνομη είσοδος μεταναστών με δουλεμπορικά πλοιάρια συνεχίζεται, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν περάσει τα σύνορα μόλις 2.863 άτομα. Οι περισσότεροι μπήκαν μέχρι τώρα στη χώρα κατά το Μάρτιο, όταν και ξεκίνησαν οι αντεπιθέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και έως πότε.
Στις 11- 13 Απριλίου2015, σημειώνεται τραγωδία στη Μεσόγειο, εκτός λιβυκών ακτών, 190 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, με δύο ναυάγια, το ένα με 400 νεκρούς και το άλλο με περισσότερους από 40 αγνοουμένους. Μουσουλμάνοι μετανάστες ρίχνουν Χριστιανούς στη θάλασσα.
Στις 19 Απριλίου 2015, περίπου 900 άνθρωποι νεκροί, όταν ένα αλιευτικό πλοιάριο με μετανάστες ανατράπηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Γεγονός που είναι η χειρότερη καταστροφή που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο, που έχει χαρακτηρισθεί ως θάλασσα του θανάτου. Στη διάσωση του ναυαγίου συμμετέχουν πολεμικά και εμπορικά πλοία της Ιταλίας και της Μάλτας, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική ακτοφυλακή. Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία ,στην Πούλια και αλλού στην Ιταλία και ο αριθμός αυξάνεται με τα συνεχιζόμενα καθημερινά ναυάγια.
Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι στη διάσωση αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων, με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη σε εμφύλιο Λιβύη, όπου συσσωρεύονται μετανάστες-πρόσφυγες και από τις γύρω χώρες. Ωστόσο, και η ελληνική κυβέρνηση κάνει έκκληση για ευρωπαϊκή συνδρομή.
Σχόλια- Απόψεις
Για τη διευθέτηση, εάν όχι για την αντιμετώπιση, της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων απαιτούνται :
- Ενίσχυση του ελέγχου και της επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων με περισσότερο προσωπικό και μέσα και διάθεση περισσοτέρων κονδυλίων για έρευνα και διάσωση των μεταναστών- προσφύγων ως και βελτίωση των δυνατοτήτων της FRONTEX και ενίσχυση του σχεδίου ΤΡΙΤΩΝ για τη διαχείριση και διάσωση των μεταναστών.
- Συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών, που όλα μαζί συνιστούν τα κύρια αίτια της σημερινής έντονης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
- Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, όπου είναι δυνατό, των μεταναστών και ακόμη με τις χώρες όπου πριν ήταν πρόσφυγες, όπως στην Τουρκία από τη Συρία και υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας για τους μετανάστες-πρόσφυγες, το οποίο τώρα βρίσκεται σχεδόν σε λήθαργο.
- Ολική συμμετοχή των χωρών της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκό, παγκόσμιο και ανθρωπιστικής φύσης θέμα και όχι μόνο των χωρών εισόδου, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας που σήμερα δέχεται το βάρος της πίεσης και που τώρα αρχίζει. Εδώ υφίσταται το εμπόδιο του πρωτοκόλλου του Δουβλίνου, αλλά μπορεί με μια πολιτική βούληση να παρακαμφθεί μερικώς, αφού τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.
- Προληπτικό μέτρο κατά της μετανάστευσης μπορούσε ,να είναι εν μέρει, η οικονομική βελτίωση των χωρών προέλευσης, αν και τούτο είναι αδύνατο σε χώρες με συγκρούσεις όπως σήμερα. Αλλά, η μετανάστευση είναι αδύνατο να εξαλειφθεί όσον ο άνθρωπος συνεχώς ζητά καλύτερη ζωή σε διαφορετικές συνθήκες και τόπους.