Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Οριακή η Λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς Κοινοβουλευτική Ομάδα





ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οριακή η Λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων της επαρχίας Λιβαδειάς εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Με βάση ακόμα και τον ελλιπή οργανισμό του νοσοκομείου του 2012 οι ελλείψεις σε προσωπικό σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%, όμως ακόμα και σε περιπτώσεις που οι θέσεις είναι καλυμμένες σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες (πχ γυναικολόγοι).

Όσο αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό :

- Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού συνεχίζει και λειτουργεί χάρη στην εξαντλητική εργασία του προσωπικού που έχει απομείνει. Το τμήμα λειτουργεί με δύο νεφρολόγους που καλύπτουν 3 βάρδιες ημερησίως επί έξι μέρες την εβδομάδα, για να εξυπηρετήσουν 53 νεφροπαθείς.

- Το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 4 γιατρούς με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το τμήμα όλο το μήνα με εφημερεύοντα γιατρό.

- Το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με 4 γιατρούς και δεν καλύπτονται οι εφημερίες όλο το μήνα.

- Η μαιευτική κλινική λειτουργεί με 3 γιατρούς που δεν επαρκούν για να καλύψουν εφημερίες, ενώ οριακό είναι το νοσηλευτικό προσωπικό (8 μαίες).

- Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς δεν καλύπτονται πλέον αρκετές ειδικότητες γιατρών όπως δερματολόγος, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, νευρολόγος οι οποίοι κάλυπταν και τις ανάγκες των τακτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς. Επιπλέον, κενές κινδυνεύουν να μείνουν οι ειδικότητες καρδιολόγου, ορθοπεδικού και ακτινοδιαγνώστη καθώς σε αυτές υπηρετεί επικουρικό προσωπικό έως το τέλος του έτους.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις όσο αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, συγκεκριμένα :

- Στην παθολογική κλινική η βραδινή βάρδια απαρτίζεται από 1 νοσηλεύτρια που είναι υπεύθυνη για περίπου 40 ασθενείς.

- Τα επείγοντα λειτουργούν με 2 νοσηλεύτριες το βράδυ και εξυπηρετούν όλους τους τομείς εφημερίας (παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, φροντίζουν τους ασθενείς της βραχείας νοσηλείας και έχουν υπό την επίβλεψή τους και το παιδιατρικό τμήμα).

- Συνολικά στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν περίπου 75 κενές θέσεις.



Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για :

· Να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών,

· Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και όλων όσων εργάζονται στο νοσοκομείο με ελαστικές μορφές απασχόλησης

· Τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.

· Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Λαμπρούλης