Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πόσο μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό;


Πίνετε πράσινο τσάι, τρώτε καυτερές πιπεριές, κοιμάστε αρκετές ώρες και πασχίζετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα ώστε να ...

«εκπαιδεύσετε» το σώμα σας να

καταναλώνει περισσότερες θερμίδες.
Ακόμη κι αν ακολουθείτε πιστά όλες τις συμβουλές των ειδικών για να δυναμιτίσετε το μεταβολισμό σας, είναι αισθητή η διαφορά στην πράξη;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα Tim Church, δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο γρήγορα καταναλώνει την ενέργεια –δηλαδή τις θερμίδες– ο οργανισμός μας.



Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια και από τη σωματοδομή μας, αναφέρει ο ειδικός, και αυτοί είναι δύο παράγοντες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Συνεπώς, δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε δραστικά αποτελέσματα απλώς και μόνο αλλάζοντας μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Εάν «κληρονομήσουμε» τον αργό μεταβολισμό από τους γονείς μας, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να «αναγκάσουμε» τον οργανισμό μας να καίει περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα. Παράλληλα, όσο πιο ψηλός και εύσωμος είναι κάποιος τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται και καταναλώνει σε καθημερινή βάση.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι προσπάθειες που κάνουμε για να αυξήσουμε το μεταβολικό

μας ρυθμό πέφτουν στο κενό, απλώς ο ειδικός τονίζει ότι οι δύο παραπάνω παράγοντες είναι τόσο καθοριστικοί που ο προσωπικός κόπος δεν μπορεί να τους αναιρέσει πλήρως.

Ο Church τονίζει πως η μόνη συνήθεια που θα μας κάνει πραγματικά να δούμε διαφορά είναι η σωματική δραστηριότητα. Ένα σώμα που δεν παραμένει πολλές ώρες ακίνητο μέσα στην ημέρα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, άρα στην περίπτωση αυτή ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο εντατικά.
tromaktiko

Πηγή: