Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

«Υπό την σκιάν των εξελίξεων η φετινή ΔΕΘ»


«Υπό την σκιάν των εξελίξεων η φετινή ΔΕΘ»

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ,
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 80ης Δ.Ε.Θ.


«…Από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015, ο μεγαλύτερος και παλαιότερος, εμπορικός εκθεσιακός θεσμός στη Χώρα μας, ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το καθιερωμένο «ραντεβού» με τους εκατοντάδες εκθέτες και τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες του, προκειμένου να τους ταξιδέψει στη μακρά, πλούσια διαδρομή του, αφήνοντάς τους παράλληλα μία πρόγευση από το πολλά υποσχόμενο μέλλον του. Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση της 80ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης έχει προσλάβει επετειακό, πανηγυρικό χαρακτήρα, με 14 θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας και τα Επιμελητήρια να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, δεδομένου και του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε. και Δ.Ε.Θ.- HELEXPO, το οποίο υπεγράφη πρόσφατα και στηρίζει ένθερμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Αναντίρρητα, η 80η Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται, υπό τη βαριά σκιά δυο πολύ σημαντικών γεγονότων, καθώς από τη μία η επιβολή περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων (capital controls) και από την άλλη η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, οι δεύτερες μέσα σε επτά μήνες, σφραγίζουν, κατά τη γνώμη μου, ανεξίτηλα την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Κατά γενική ομολογία, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που νιώθουμε ,ότι βρισκόμαστε, από την αρχή του έτους, έως και σήμερα, το άσκοπο δημοψήφισμα, η εξαιρετική καθυστέρηση επίτευξης της Συμφωνίας, η τραπεζική αργία και η επιβολή περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων, αποτέλεσαν ένα ηχηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία.
Ενδεικτικά, αναφέρω πως, 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δήλωσαν κάθετη πτώση του τζίρου τον Ιούλιο, η οποία μεσοσταθμικά ξεπέρασε το 50%, αφού από αγορά σε αγορά και από πόλη σε πόλη κυμάνθηκε από 30%, έως ακόμα και 80%. Αναλυτικά, 1 στους 10 εμπόρους δήλωσε μείωση μέχρι 20%, 2 στους 10, 20-50%, 4 στις 10 επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση 50-70% και τέλος 3 στους 10, άνω του 70%, ενώ μόνο 1 στους 10 δήλωσε, ότι κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα. Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Εισαγωγικού, του Εξαγωγικού, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα που περνάει, ενώ όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Επίσης, η Βιομηχανία εμφάνισε μείωση του τζίρου της τάξεως του 40%-80%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δις ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δις ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δις ευρώ και αποτυπώνονται στις ελλείψεις πρώτων υλών, απορρυπαντικών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για εστίαση-ξενοδοχεία-νοσοκομεία, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά. Ακόμη, μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας το 2015 διαμορφώνεται στο υψηλό ποσοστό του 30%. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία , η ύφεση για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις ευοίωνες προβλέψεις, θα ανέλθει περίπου στο 4%.
Εύλογα, λοιπόν, διεξάγει κανείς το συμπέρασμα πως, η φετινή διοργάνωση έχει ως «αντιπάλους» της την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, πιο έντονες από ποτέ άλλοτε στο μεταπολιτευτικό παρελθόν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι, η εκθεσιακή δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ευθέως ανάλογη με την πορεία της αγοράς, αφού σε μία κλαδική Έκθεση μετράει η πορεία του κλάδου, ενώ σε μία γενική η συνολικότερη εικόνα. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι, άλλο ένα χαρακτηριστικό της εν λόγω Έκθεσης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να προσλάβει, δυστυχώς, μόνιμο χαρακτήρα, αφορά στις εξαγγελίες από το βήμα της των πολιτικών θέσεων και υποσχέσεων των κομμάτων, που αυτή τη φορά θα έχουν και έντονο προεκλογικό χρώμα.
Ωστόσο, έπειτα από τη λαίλαπα της εξαετούς, πρωτοφανούς ύφεσης, που σάρωσε κυριολεκτικά τον επιχειρηματικό χάρτη της Χώρας μας, παραμένει ακόμη ζητούμενο η υλοποίηση μεγάλου μέρους των δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων της αγοράς, καθώς δεν θα αρκεστούμε, για άλλη μια φορά, σε ευχολόγια του παρελθόντος, επικοινωνιακά τερτίπια, αλλά και εξαγγελίες μελλοντικών ελαφρύνσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι μετέωρη. Γι’ αυτό και σύσσωμοι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, πιστεύουμε ότι στις προσεχείς εκλογές, είναι απαραίτητη η ανάδειξη μίας κυβέρνησης εθνικής σοβαρότητας με διάρκεια τετραετίας, διασφαλίζοντας παράλληλα, ένα μίνιμουμ εθνικής σοβαρότητας, συναίνεσης, συνεννόησης και συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Β.Ε.Π. θα ανέλθει στη Θεσσαλονίκη με ένα πλήρες κείμενο θέσεων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, έναν αναπτυξιακό οδηγό επιβίωσης, με στόχο την ανακούφιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα επώδυνα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους ηρωικούς εκθέτες και στους διοργανωτές, με πολλές, επικερδείς συμφωνίες για όλους!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Β.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Σ.Ε.Ε.