Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

«Ομπρέλα» 186 κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ηλεία


Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον απαραίτητα εργαλεία για την καθημερινότητά μας αλλά για να αποδώσουν τα μέγιστα και να μην χάνεται το σήμα, πρέπει να υπάρχει και ο...
ανάλογος αριθμός κεραιών. Στο νομό Ηλείας υπάρχουν σήμερα 186 (εκατόν ογδόντα έξι) εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή αντιστοιχεί μια κεραία ανά 780 Ηλείους.

Οι κεραίες αυτές είναι εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία του νομού μας που έχουν επιλεγεί από ειδικούς και όχι τυχαία.

Οι κεραίες ανά δήμο

Ας δούμε πως είναι κατανεμημένες ανά δήμο αυτές οι κεραίες:

Στον δήμο Ήλιδος 28, στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 33, στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων 26, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 26, στον δήμο Ζαχάρως 14, στον δήμο Πύργου 47 και στον δήμο Πηνειού 12.

Σύνολο όπως προαναφέραμε λοιπόν 186, αλλά στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται: Οι κατασκευές κεραιών για την εγκατάσταση των οποίων δεν απαιτείται άδεια ή υποβολή δήλωσης εγκατάστασης στην ΕΕΤΤ, όπως οι κατασκευές κεραιών λήψης σήματος τηλεοπτικών εκπομπών, ραδιοερασιτεχνών και ειδικών ραδιοδικτύων (υπό προϋποθέσεις), καθώς και εκείνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Σωμάτων Ασφαλείας, υπουργείων. Κατασκευές κεραιών για τις οποίες έχει διαπιστωθεί παράνομη εγκατάσταση, μετά από καταγγελίες ή αυτεπάγγελτους ελέγχους της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Αν στο 186 προσμετρηθούν και αυτές οι κεραίες ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τις 250 κεραίες.

Παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό κεραιών η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινείται εντός των προβλεπόμενων ορίων και μάλιστα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, βάσει των μετρήσεων που γίνονται κατά διαστήματα.


Κίνδυνοι από κεραίες και κινητά

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκαταστημένες μακριά από κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.

Για την επίδραση που έχουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην δημόσια υγεία, πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί. Με πολύ απλά λόγια αν η ακτινοβολίας τους είναι μέσα στα θεσμοθετημένα όρια δεν υφίσταται κίνδυνος.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν και για τους κινδύνους που υπάρχουν από την χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ο κ. Κωνσταντίνος Βροντάκης ειδικός γιατρός εργασίας περιβάλλοντος συνιστά μεταξύ άλλων:

Αποφυγή της χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές µε χαµηλό σήµα.

Αποφυγή της χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε κλειστούς χώρους µε πολλές µεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ.

Αποφυγή της φύλαξης του κινητού τηλεφώνου κοντά σε ήλεκτρο- ευαίσθητα µέρη του σώµατος (π.χ. εγκέφαλος, καρδιά, γεννητικά όργανα).

Αποφύγετε τα κινητά 3G (αυξηµένη πυκνότητα ακτινοβολίας).

Αποφύγετε η κατοικία σας να βρίσκεται κοντά σε πυλώνες (υψηλής τάσης) ηλεκτρικού ρεύµατος ή σταθµούς αναµετάδοσης ΗΜ-σηµάτων (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικούς, δορυφορικούς κ.ά

Κεραία μέτρησης των…κεραιών στην Αμαλιάδα

Πάντως στο δήμο Ήλιδας στην ταράτσα του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου είναι εγκαταστημένη ειδική κεραία μέτρησης με σκοπό τον διαρκή, αδιάβλητο, διαφανή και αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών μιας περιοχής στα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης του κοινού.

Η συγκεκριμένη κεραία λειτουργεί με μπαταρία η οποία φορτίζεται με κατάλληλο σύστημα από τον ήλιο (μικρό φωτοβολταϊκό) και επικοινωνεί μέσω GSM με αντίστοιχο server.