Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στις 22 και 29 Νοεμβρίου οι κάλπες για τον αρχηγό της ΝΔ


«Μετά κόπων και βασάνων» κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ημερομηνία που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες στη ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού...

Έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση των 17 μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής επήλθε συμφωνία για να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 22 Νοεμβρίου και εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος, στην περίπτωση που κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους δεν ξεπεράσει το 50%, να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου.
Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ έγινε αυτή τη φορά μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων και γι΄ αυτό δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κατάληξη και για άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας.
Εκκρεμές για την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, που ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα, παρέμεινε το ζήτημα της συνδρομής που θα καταβάλουν όσοι προσέλθουν να εγγραφούν για να ψηφίσουν την ημερομηνία της εκλογής.
Κατά πληροφορίες, επ΄ αυτού διαπιστώθηκαν ζωηρές διαφωνίες καθώς διατυπώθηκε πρόταση, από εκπρόσωπο του νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη να οριστεί στο στα 20 ευρώ το ποσό που θα πληρώσουν όσοι εγγράφονται για πρώτη φορά μέλη της ΝΔ την ημέρα της ψηφοφορίας.
Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων ζήτησαν η συνδρομή να μην ξεπερνά το ποσό του ενός ή των δύο ευρώ σε τρόπον ώστε να διευκολυνθεί η μαζική συμμετοχή των φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ.
Το ύψος της συνδρομής συνδέεται με την κάλυψη του κόστους της εκλογικής διαδικασίας που με βάση τους υπολογισμούς, οι οποίοι προκύπτουν από τις προσφορές που πήραν επιτελείς της Συγγρού από εταιρίες που μπορεί να εγκαταστήσουν τερματικά σε όλα τα εκλογικά κέντρα για να υπάρχει on line έλεγχος για αποτροπή τυχόν διπλοψηφιών, κυμαίνεται περί τις 700 χιλιάδες ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/5 των εξόδων που είχαν γίνει στην ανάλογη διαδικασία του 2009.
Τα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση που υπάρχουν στα ταμεία της ΝΔ δεν επαρκούν για τα έξοδα που απαιτείται να γίνουν και γι΄ αυτό ορισμένα από τα μέλη της ΚΕΦΕ επιμένουν ότι πρέπει να καλυφθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από τις συνδρομές.
Εκτός από το ύψος της συνδρομής, διαφωνίες, αλλά ηπιότερες, υπήρξαν και για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν, όπως και με τις κάλπες που θα στηθούν, ζητήματα που επίσης σχετίζονται με το κόστος. Ο προσανατολισμός, πάντως, είναι να στηθούν περί τις 1.300 κάλπες, αριθμός πολύ κοντινός με όσες είχαν στηθεί πριν από έξι χρόνια που ψήφισαν τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ εκλέγοντας τον Αντώνη Σαμαρά.
Στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, προκάλεσε εντύπωση η στροφή της πλευράς του κ. Μεϊμαράκη που ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να θέλει να κυλήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και να γίνει η εκλογή μέσα στον Οκτώβριο, την Πέμπτη υπερκέρασε τους εκπροσώπους των άλλων υποψηφίων που εισηγούνταν εκλογές στις 15 Νοεμβρίου, αντιπροτείνοντας την 29η του μηνός.
Τελικώς βρέθηκε η συμβιβαστική λύση της 22ας Νοεμβρίου.
«Σήμερα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε τη ΝΔ. Αλλάζουμε πρώτοι εμείς, για να εμπνεύσουμε μετά όλη τη χώρα» ήταν το μήνυμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά την τελετή των εγκαινίων των γραφείων του στην Αθήνα.
Να απαλλαγούμε πια από το ψεύτικο όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει εφιάλτης» είπε στη συνέχεια ο εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, για να προσθέσει: «Ξεκινάμε όλοι μαζί τη μεγάλη προσπάθεια με τους πολίτες, για τους πολίτες».
Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στην οδό Πανεπιστημίου 39, ενώ τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζιτζικώστας θα αρχίσει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Πάτρα.
Πρεμιέρα στις προεκλογικές ομιλίες ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταύρο.
Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης το ανακοίνωσε μέσω του της προσωπικής του σελίδας στο facebook, ότι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 19.30, θα μιλήσει στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” στον Ταύρο (Πειραιώς 254 – Ταύρος).