Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει παιδί που να επιλέξει για κολατσιό ένα φρούτο αντί για πατατάκια ή μια σαλάτα αντί για τηγανιτές...
πατάτες. Ωστόσο αν θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να τρώνε σωστά και να γυμνάζονται, δεν αρκεί να «κρύβουμε» τα λαχανικά στην σάλτσα για τα μακαρόνια… υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες:
Δώστε το καλό παράδειγμα
Ξέρουμε πως από τις αγαπημένες συνήθειες όλων είναι να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα στην τηλεόραση αγκαλιά με ένα μεγάλο μπολ πατατάκια..
Κάντε το αυτό εικόνα βάζοντας τα παιδιά σας ακριβώς δίπλα σας στον καναπέ με ένα μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένα λαχανικά και φρούτα….Γίνεται; Μάλλον όχι…Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε από τα παιδιά να εφαρμόσουν αυτό που δεν εφαρμόζουμε εμείς. Δώστε τους το καλό παράδειγμα γιατί είναι όχι μόνο μεταδοτικό αλλά και τόσο μα τόσο ωφέλιμο..
Βάλτε τα στο παιχνίδι
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του φαγητού. Πηγαίνετε μαζί τους στην αγορά, να επιλέξουν μόνα τους τα συστατικά εκείνα με τα οποία θα φτιάξουν αργότερα το γεύμα μαζί σας. Έτσι μαθαίνουν και εξοικειώνονται με τις υγιεινές πρώτες ύλες (φρούτα, λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, μακαρόνια, κλπ). Μαγειρεύοντας μαζί σας μαθαίνουν τους κανόνες της σωστής διατροφής και πώς θα την απολαύσουν καλύτερα.
Όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι
Παρόλο που ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν το επιτρέπει, ας προσπαθήστε τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι. Είναι πολύτιμο το οικογενειακό κλίμα που δημιουργείται την ώρα του φαγητού Το οικογενειακό τραπέζι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεύμα, είναι ένας τόπος ανταλλαγής συναισθημάτων, απόψεων, συμπεριφορών, ένας ισχυρός οικογενειακός δεσμός που μόνο καλά μπορεί να προσφέρει.
Κάντε το γεύμα διασκεδαστικό
Στρώστε ένα όμορφο τραπέζι. Σερβίρετε το φαγητό σε χρωματιστά πιάτα και μπολ. Αν το παιδάκι σας έχει έναν αγαπημένο ήρωά φροντίστε να «παίξετε» με τα μαχαιροπίρουνα και τις χαρτοπετσέτες. Μην ξεχνάτε ότι η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ευχάριστη για όλους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά αν θέλουμε να τρώνε τις (υγιεινές) τροφές τους με ευχαρίστηση. Με άλλα λόγια σκηνοθετήστε τις γευστικές τους περιπέτειες για να έχουν τα γεύματα το καλύτερο και πιο ωφέλιμο happy end για όλους.
Σερβίρετε μικρές ποσότητες
Μην παραγεμίζετε τα πιάτα των παιδιών. Τα παιδιά τρομάζουν με τα υπερφορτωμένα πιάτα! Βάλτε τους λίγο και εξηγήστε τους ότι όποιος πεινάει ακόμα, αφού αδειάσει το πιάτο του μπορεί να πάρει κι άλλο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους και αντιλαμβάνονται καλύτερα πότε έχουν χορτάσει.
Δημιουργείτε ένα υγιεινό διαιτολόγιο
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιο του μικρού σας, προετοιμάστε γεύματα που ενσωματώνουν τρόφιμα και από 5 βασικές ομάδες της διατροφικής πυραμίδας: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια) και υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, πατάτες).
Βάλτε φαντασία στο πιάτο τους
Προσπαθήστε να βρείτε ένα δημιουργικό τρόπο για να κάνετε πιο δελεαστικό και λαχταριστό το πιάτο στα μάτια του παιδιού. Αν για παράδειγμα δεν θέλει να φάει τα μπιφτέκια, κάντε τα μικρά μπαλάκια και περάστε τα σε ένα καλαμάκι για σουβλάκι, βάζοντας ενδιάμεσα πολύχρωμες πιπεριές, ντοματούλα και τυράκι. Προσφέρετε τα φαγητά σε μορφή που είναι ελκυστική στα παιδιά, όπως finger foods, σε σχήμα ζώου, με χρωματιστά φρούτα και λαχανικά για γαρνιτούρα.
Πηγη tromaktiko