Στη προσπάθεια της να ενημερώσουμε τους πολίτες για το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος ν.4368/2016 και η ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 όπου θεσπίζεται για πρώτη φορά η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παρέχει διευκρινήσεις αναφορικά με τις παροχές, τις προϋποθέσεις και τυχόν κόστη για τους ανασφάλιστους.
Πιο αναλυτικά:
Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;
- Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.
- Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
- Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση
- Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
- Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση
- Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
- Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία
- Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία
- Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής
- Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών
Πώς δικαιούμαι των παροχών;
-Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
- Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι ασθενής, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
- Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
-Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ακόμα σας γνωρίζουμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4368/ 2016 με τον οποίο θεσπίστηκε η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των μελών των οικογενειών τους, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύναμων πολιτών που είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακά τους.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξίσωσης των δικαιωμάτων ασφαλισμένων- ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και με σκοπό να ενισχυθούν περαιτέρω οι πλέον ευάλωτοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, θεσπίστηκε το μέτρο «Μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής» το οποίο με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (ΚΥΑ 25132/4-4-2016) διασφαλίζει την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής των εν λόγω πολιτών στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς του 1€ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των δικαιούχων στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα στο 1ο δίμηνο εφαρμογής του μέτρου (από 13/8/2016 έως 13/10/2016) ανέρχεται σε 55.017, εκτελέστηκαν 100.398 συνταγές και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6.077.288€.
Εκτός από την οικονομική ανακούφιση που επιφέρει το μέτρο αυτό για τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία όπως και οι ασφαλισμένοι και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία, ειδικά οι κάτοικοι της επαρχίας λόγω των συχνών μετακινήσεων.
Με στόχο την πληρέστερη προστασία των συγκεκριμένων δικαιούχων και με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά ισοδύναμα φάρμακα που δεν επιφέρουν καμία οικονομική επιβάρυνση στον ασθενή (σκευάσματα στα οποία δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της αντίστοιχης τιμής αποζημίωσης ) από τη Δευτέρα 17/10, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά στους δικαιούχους του μέτρου κάποια δραστική ουσία, θα υπάρχει ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα ξέρει προτού πάει στο φαρμακείο ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ προκειμένου να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται.