Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ξέρετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν δεν ξεκουράζεστε ούτε μία μέρα;


Είσαι εργασιομανής, σου αρέσει να γυμνάζεσαι κάθε μέρα, προτιμάς να κάνεις μικρά διαλείμματα και να παραβλέπεις τις ημέρες ξεκούρασης; Ή να μην ξεκουράζεσαι καθόλου;

Μπορεί εσένα να σου φαίνεται φυσιολογικό αυτό και να μη νιώθεις κούραση, είτε γιατί το έχεις συνηθίσει, είτε γιατί πιστεύεις ότι αντέχεις, μάθε όμως πως δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο στο σώμα σου, όσο και στην ψυχολογική σου κατάσταση.

Θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο σώμα σου εάν δεν ξεκουράζεσαι ούτε μία ημέρα από την γυμναστική; Όπως αναφέρει το queen.gr, συμβαίνουν τα παρακάτω:

-Οι αποθήκες γλυκογόνου εξαντλούνται: Οι ειδικοί παρατήρησαν, πως το γλυκογόνο σας μειώνεται. Το γλυκογόνο είναι η πηγή ενέργειας του σώματός σας, και σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε να εξαλειφθεί.

-Τα κορτικοστεροειδή αυξάνονται: Γνωρίζουμε ότι η κορτιζόνη και η κορτιζόλη (ορμόνες του στρες) δεν είναι καλές για την απώλεια βάρους, αντιθέτως προκαλούν και κατακράτηση λίπους στην κοιλιά. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστέλλοντας την αντίδραση των λεμφοκυττάρων σε αντιγόνα (τα κύτταρα μαχητές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς -βλαβερά κύτταρα-). Έτσι η υπερβολική προπόνηση ισοδυναμεί με μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσεις.

-Οι επιδόσεις σου πέφτουν: Οι ειδικοί αναφέρουν, πως αν μία ημέρα δεν περιλαμβάνει ξεκούραση, η ικανότητα σου να εκτελέσεις σωστά τις ασκήσεις σου είναι ελάχιστες, επειδή οι μύες σου δεν έχουν προλάβει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Κι έτσι, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

-Χάνεις μυϊκή μάζα: Συνεπής γυμναστική + καθόλου ξεκούραση = αντίο μυς. Μήπως είναι λίγο αντίθετο από αυτό που προσπαθείς να πετύχεις;

-Δημιουργεί ψυχολογικές διαταραχές: Η κούραση και το στρες δημιουργεί ψυχολογικές διαταραχές. Οι ειδικοί σημειώνουν, πως πρώτα θα παρατηρήσεις πνευματικές διαταραχές και αργότερα σωματικές. Η μειωμένη ενέργεια, κίνητρα και αυτοπεποίθηση προκαλεί κατάθλιψη και θυμό.

Γι’ αυτό μην αφήνεις ποτέ το σώμα και το μυαλό σου, χωρίς να ξεκουραστείς μία ημέρα.

http://www.ourlife.gr/permalink/230366.html