Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αργούν πάντα;


Ισως, να γνωρίζετε κάποιον που ποτέ δεν εμφανίζεται ακριβώς στα ραντεβού σας, αλλά κάπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά μετά και πάντοτε με μια δικαιολογία. Πάνω στο θέμα έχουν γίνει πολλές έρευνες, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί κάποιοι από μας αργούν πάντα.

Ο ειδικός σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς Αλφι Κον (Alfie Kohn) ....
λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι «αδιάφοροι» στην ακρίβεια, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για να αργοπορούν. Και βάζει προς συζήτηση δύο πράγματα: πρώτον, ίσως να απολαμβάνουν την προσοχή όταν κάνουν μία εμφάνιση και δεύτερον, ενδεχομένως να είναι τόσο μπλεγμένοι στη ζωή τους, που φροντίζοντάς την, αφήνουν τους ανθρώπους να περιμένουν.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτοί οι λόγοι μπορεί να μην ισχύουν για εκείνους που καθυστερούν δραματικά, αναφέροντας ως παράδειγμα τους ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να χάνουν και πτήσεις. «Μπορεί να χάνονται σε ό,τι κι αν κάνουν εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα όταν ανακαλύπτουν την ώρα, τότε είναι πολύ αργά», λέει, παρατηρώντας πως «ο τρόπος που διαχειρίζονται τον χρόνο, πιθανόν να φταίει».

Πάνω στο τελευταίο ζήτημα, που έθιξε ο Kohn, έγινε το 2016 μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι πράγματι ορισμένοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στην εκτίμηση του χρόνου σε σχέση με κάποιους άλλους.
Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, Δρ Σούζαν Κράους Γουίτμπουρν (Susan Krauss Whitbourne) έβαλε στο τραπέζι και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ως άλλη μια αιτία για την αργοπορία. Οπως είπε, οι φροϋδιστές πιστεύουν ότι η υπερβολική βραδύτητα «βράζει σε ανθρώπους με αυτοκαταστροφικές τάσεις», αφήνοντάς τους παγιδευμένους σε έναν φαύλο κύκλο να αργούν και να τιμωρούν τους εαυτούς τους για αυτό.
Από την άλλη, η ψυχολόγος και συγγραφέας Αντορέι Ντουριάπα-Χάρισον (Adoree Durayappah-Harrison) λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να βρίσκονται νωρίς στις συναντήσεις τους. Κι αυτό, γιατί μπορεί να αισθάνονται άβολα ή τους είναι δυσάρεστη η αναμονή.

Υπάρχει, πάντως, κι ένας άλλος λόγος. Οι New York Times σε ένα άρθρο τους επισήμαναν ότι η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται και σε μια «αισιοδοξία», όπως για παράδειγμα να πιστεύει κανείς ότι μια μετακίνηση 25 λεπτών με τα πόδια θα πάρει μόνο… δέκα λεπτά, αν όλα πάνε καλά!
Πηγή: Business Insider / Εικόνες Pexels