Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Όταν το παιδί αντιμιλά…



Όταν ακούσετε σαρκαστικές,θρασείς ή απρεπείς απαντήσεις να ξεχύνονται από τα πρώην αγγελικά χείλη του παιδιού σας...

ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε την ικανότητα του να επαναλαμβάνει λέξεις (τόσο καλές όσο και κακές ) με την ελπίδα να ασκήσει κάποιον έλενχο στον κόσμο του με τη βοήθεια τους.Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές της γλώσσας ,έτσι και η αυθάδεια μαθαίνεται μ΄πνο αν το παιδί εκτεθεί σε αυτή.Περιορίστε λοιπόν τις ευκαιρίες που θα έχει το παιδί σας να ακούει άσχημες λέξεις.Εποπτεύετε ότι βλέπει στην τηλεόαση ,προσέχετε με ποιον τρόπο εκφράζεστε εσείς καθώς και οι φίλοι σας και οι συγγενείς σας.

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος

Μιλάτε στο παιδί σας με τον τρόπο που θέλετε να σας μιλά και αυτό
Μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί τη γλώσσα που θέλετε να ακούτε από εκείνο.Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ευγενικές εκφράσεις όπως π.χ. ευχαριστώ,παρακαλώ, με συγχωρείς.Βάζετε το παιδί σας να εξασκείται στη χρήση των λέξεων αυτών.Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι οι καλύτεροι μίμοι.



Καθορίστε πότε αντιμιλά

Για να μπορείτε να αντιμετωπίζετε δίκαια την ολοένα αυξανόμενη ποικιλομορφία της γλωσσικής έκφρασης του παιδιού σας,πρέπει να καθορίσετε πότε σας αντιμιλά και πότε κάνει κάτι άλλο.Ο σαρκασμός ,οι βρισιές ,οι φωνές ως απάντηση και οι οργισμένες αρνήσεις ,αποτελούν δείγματα ότι σας αντιμιλά.Οι απλές αρνήσεις ,όπως ΄΄δεν θέλω΄΄ ,είναι έκφραση πείσματος.Οι ερωτήσεις όπβς ΄΄πρέπει να το κάνω?΄΄ αποτελούν έκφρασης γνώμης.Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνεθ τι εννοείτε όταν ου λέτε ΄΄μην αντιμιλάς΄΄.

Ελέγχετε την τηλεόραση ,τους φίλους και τη δική σας γλώσσα

Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε ανεπιθύμητες εκφράσεις ελέγχοντας τις λέξεις που ξεφεύγουν από τα δικά σας χείλη.Επιτηρείτε επίσης τους φίλους ,τους συνομίλικους του,τα μέλη της οικογένειας και τα τηλεοπτικά προγράμματα.Ό,τι μπαίνει στα αυτιά των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν βγαίνει από το στόμα τους.

Τί να κάνετε

Κάντε τις κακές λέξεις να χάσουν το νόημα τους επαναλαμβάνοντας τες.Η επανάληψη μιας λέξης μειώνει την δύναμη της.Για αυτό , βοηθήστε το παιδί σας να βαρεθεί μια ΄΄κακιά ΄΄ λέξη βάζοντας το να την επαναλβάνει ( για ένα λεπτό ανά έτος ηλικίας).Πείτε του:’’Λυπάμαι που είπες αυτή την λέξη.Τώρα πρέπει να την λες συνέχεια ,ώσπου να χτυπήσει το ρολόι.Μόλις χτυπήσει ,μπορείς να σταματήσεις να την λες.΄΄Μετά από αυτό θα μειωθούν οι πιθανότητες να χρησιμοποιήει ξανά τη λέξη αυτή όταν θυμώσει.

Αγνοήστε το όταν σας αντιμιλά

Προσπαθήσετε να δίνετε όσο λιγότερη σημασία μπορείτε όταν σας αντιμιλά χωρίς να χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις.Αν κάνετε σαν να μη συνέβη τίποτε,χάνει τη δύναμη του,που πιστεύει πως έχει επάνω σας.Το παιχνίδι αυτό δεν είναι διασκεδαστικό χωρίς τν προσδοκώμενη αντίδραση εκ μέρους σας.

Επαινείτε τους ευγενικούς τρόπους

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ποιο είναι το είδος της γλώσσας που προτιμάτε,τονίζοντας του το γεγονός όποτε χρησιμοποιεί ευγενικές εκφράσεις.Πείτε του ΄΄Μου αρέσει πολύ όταν μου απαντάς έτσι ευγενικά όποτε σε ρωτάω.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην παίζετε παιχνίδια εξουσίας
Μην του μάθετε να αντιμιλά
Μην το τιμωρείτε όταν αντιμιλά

Demy,παιδαγωγός-σύμβουλος γονέων & ιδρύτρια στην σελίδα: family choice-moms group