Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόληψη από ασθένειες στο σκύλο


Φθηνότερη, ευκολότερη, και αποτελεσματικότερη είναι η πρόληψη από τη θεραπεία.

Πρόληψη από ασθένειες μεταδιδόμενες

Εμβολιασμός

Όλα τα κουτάβια πρέπει να κάνουν τους βασικούς εμβολιασμούς το συντομότερο δυνατό, όταν έχουν φτάσει σε ηλικία 8 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός προκαλεί φυσική προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση ενάντια στον παράγοντα του εμβολίου. Τα εμβόλια περιέχουν γενετικά τροποποιημένους παθογόνους οργανισμούς ή νεκρούς οργανισμούς. Κάποια εμβόλια γίνονται ανάλογα την περιοχή που ζείτε. Επιπλέον εμβόλια πρέπει να κάνετε όταν ταξιδέψετε σε κάποιο άλλο μέρος, για να προφυλαχθεί ο σκύλος σας από ασθένειες του τόπου που επισκέπτεστε. Κάποια εμβόλια για ασθένειες όπως είναι η λύσσα, η ηπατίτιδα, η μόρβα, ο παρβιός προσφέρουν προστασία για 3 χρόνια, αλλά αν ο κτηνίατρος κρίνει επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αναμνηστικό.

Τα σκυλιά μπορεί να μεταδώσουν στους ανθρώπους:

1) Λύσσα
2) Τριχόφυτα
3) Εχινοκοκκίαση
4) Ασθένεια Lyme

Πρόληψη για παράσιτα

Τα εσωτερικά παράσιτα μένουν σε κατάσταση αδράνειας, όταν η σκυλίτσα μείνει έγκυος και περνάνε με το μητρικό γάλα. Έτσι πολλά κουτάβια γεννιούνται με σκουλήκια τα οποία εύκολα εξαφανίζονται με φάρμακα.

Εξωτερικά παράσιτα

1) Τσιμπούρια, δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, επειδή είναι πιθανό να μεταδώσουν θανατηφόρες ασθένειες
2) Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν διροφιλάρια
3) Ενώ οι σκνίπες λεϊσμανίαση
4) Ψύλλοι, είναι πιο συνηθισμένα παράσιτα των σκύλων και εκτός από τη φαγούρα μπορούν να μεταδώσουν και νηματώδεις σκώληκες, αν φαγωθούν ψύλλοι που έχουν μολυνθεί. Οι αμπούλες για το δέρμα είναι ένας ασφαλής τρόπος ελέγχου των ψύλλων. Εφαρμόζονται απευθείας στο δέμα και απορροφούνται γρήγορα.

Πρόληψη από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

Η στείρωση είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για αποφυγής της εγκυμοσύνης. Επιπλέον προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.
Αν επιλέξετε να μη γίνει στείρωση, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για να ξέρετε πότε είναι οι μέρες της και να την έχετε πάντα με το λουρί έξω για να αποφύγετε το ζευγάρωμα.

Πηγή: petzoo.gr