Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

H Μύγα Τσε-Τσε Έχει Στο Στόμα Της… Δάχτυλα Με Βεντούζες


Νέες εικόνες για το πώς μεταδίδει το φονικό ύπνο της

Η ασθένεια του ύπνου ξεκινά ως απλός πυρετός, με πόνο στις αρθρώσεις συνήθως και πονοκεφάλους.

Όταν όμως αρχίσουν τα νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση και οι διαταραχές ύπνου, τότε η επίδραση της νόσου είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανάσιμη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 2.800 περιστατικά καταγράφηκαν το 2015 (και άλλα 20.000 πέρασαν στα «ψιλά»), την ίδια ώρα που στην υποσαχάρια Αφρική η νόσος που μεταδίδεται από τη μύγα τσε-τσε απειλεί περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους.



Γι’ αυτό και ψάχνουν οι επιστήμονες μανιωδώς να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή αλλά και τους τρόπους μετάδοσής της από τη διαβόητη μύγα.



Μια νέα βρετανική έρευνα μάς λέει πια πως πιθανότατα κάναμε λάθος στο πώς μεταδίδει η μύγα την αρρώστια αλλά και στους τρόπους με τους οποίους δουλεύει το στόμα της, κυκλοφορώντας και μια σειρά φωτογραφιών που κόβουν την ανάσα!

Όταν η τσε-τσε τσιμπά το θύμα, σκίζει το δέρμα και τα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Πριν αρχίσει να τρέφεται από το αίμα, ενθέτει ένα μικρό σωληνάριο μέσα στο αγγείο και εγχέει σίελο, το οποίο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες για να συνεχίσει να ρέει το αίμα.



Αυτός ο σιελογόνος σωληνίσκος, μας λέει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που έγινε με ένα νέου τύπου ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έχει «απολήξεις σαν δάχτυλα» και στις άκρες μερικών υπάρχουν «μικρές προεξοχές με βεντούζες». Οι επιστήμονες παραδέχονται πως δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτές οι απολήξεις, η παρατήρησή τους είναι ωστόσο κολοσσιαίας σημασίας για το θέμα που μας απασχολεί, βάζοντας στις σωστές του διαστάσεις το τρομακτικό στόμα της μύγας τσε-τσε…
NEWSBEAST.GR