Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

-O MAKAΡΙΩΤΑΤΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ''ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΑ'' ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΗΒΩΝ, ΟΠΟΥ ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΡΙΝ 50 ΕΤΗ!!!






-O MAKAΡΙΩΤΑΤΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ''ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΑ'' ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΗΒΩΝ, ΟΠΟΥ ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΡΙΝ 50 ΕΤΗ!!!

Σεμνό και απέριττο προσκύνημα πραγματοποίησε -εκτάκτως απόψε -Παραμονή της Εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου-,ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ πραγματοποιώντας προσωπική του επιθυμία να βρεθεί απλός προσκυνητής στην ''προσωπική του Γαλιλαία'' από όπου ξεκίνησε την προσωπική ιεραποστολική του πορεία με την τέλεση της μοναχικής του Κουράς το ίδιο βράδυ ακριβώς πριν 50 χρόνια!

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1967 στον Εσπερινό της Εορτής του Πρωτοκλήτου Αποστόλου όταν ένας μορφωμένο φέρελπις νέος, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό κάτοχος πτυχίων Θεολογίας και Αρχαιολογίας, ο Ιωάννης Αναστασίου Λιάπης εκάρη μοναχός από το σεπτό Γέροντά του Μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο, λαμβάνοντας το όνομα ''Ιερώνυμος'' και έμελλε να καταστεί όχι μόνο ο μετέπειτα Ποιμενάρχης της Βοιωτικής Εκκλησίας (1981-2008) αλλά και ο Μακαριωτάτος Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Πολλοί Θηβαίοι ενθυμούνται ακόμα τη γεμάτη συγκίνηση και οραματισμούς μορφή του τη στιγμή κατά την οποία εκζητώντας την ευχή των γονιών του,άφηνε για πάντα το κοσμικό του σακάκι, για να φορέσει το τιμημένο ράσο όπως άλλωστε και ο ίδιος με έκδηλη συγκίνηση και τρεμάμενη φωνή ενθυμήθηκε και μοιράστηκε με τους πιστούς και παλιότερα σε Χοροστασία του στον Εσπερινό της Εορτής το 2001, τριαντατέσσερα χρόνια μετά!…

Ο Μακαριώτατος απόψε, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη, τον Αρχιδιάκονο π.Ιωάννη Μπούτση, εμφανώς συγκινημένος ανέβηκε στο γραφικό παρεκκλήσιο -που αποτελεί ένα από τα εννέα παρεκκλήσια της Ενορίας της Μεγάλης Παναγίας Θηβών-, άναψε συμβολικά ένα κεράκι και κατευθύνθηκε προεσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.

Κατόπιν εψάλλη σύντομη δέηση και ο Μακαριώτατος προσκυνώντας την τεμπλαία εικόνα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, αφιέρωσε με ευλάβεια το προσωπικό του εγκόλπιο τοποθετώντας το στην εικόνα του!

Εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας Αρχιερ. Επίτροπο Θηβών π.Γεώργιο Τουλουμάκο τον και εκπρόσωπο του Σεβ/του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου -ο οποίος βρισκόταν στο χωριό Αγ.Ανδρέας Λεβαδείας-, το Μακαριώτατο υποδέχτηκαν περίοικοι και πιστοί οι οποίοι έκπληκτοι είδαν μπροστά τους το Μακαριώτατο και έσπευσαν να ζητήσουν την πρωθιεραρχική του ευχή και ευλογία ο οποίος αναχωρώντας, τους την προσέφερε ολοπρόθυμα, χαιρετώντας εγκάρδια τον καθένα.

[Φωτογραφίες Σταύρος Χριστοφοράκης,Αναγνώστης, Φοιτητής Θ.Σ.Π.Α.