Υπάρχουν πολλές θεραπείες και “γιατροσόφια” για τον λόξιγκα. Σε κάθε περίπτωση, όταν μας συμβαίνει, πρόκειται σίγουρα για κάτι ενοχλητικό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φέρει και σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε κάποια κοινωνική μας δραστηριότητα.
Για να φύγει ο λόξιγκας υπάρχουν μέθοδοι που κάνουν το σώμα να κατακρατά στιγμιαία διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο πιστεύεται ότι χαλαρώνει το διάφραγμα και σταματάει τους σπασμούς που προκαλούν το λόξυγγα:
Το πιο απλό και γνωστό είναι φυσικά να κρατήσετε την αναπνοή σας. Υπάρχουν επίσης τεχνικές που διεγείρουν τον ρινοφάρυγγα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο προς το στομάχι, και μπορεί να μειώσει τον λόξιγκα:
Πιείτε ένα ποτήρι νερό γρήγορα
Ζητήστε από κάποιον να σας τρομάξει
Τραβήξτε δυνατά τη γλώσσα σας
Δαγκώστε ένα κομμάτι λεμόνι
Κάντε γαργάρα με νερό
Τοποθετήστε μισό κουταλάκι με ζάχαρη στο πίσω μέρος της γλώσσας σας. (Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί τρεις φορές σε διαστήματα δύο λεπτών. Χρησιμοποιήστε σιρόπι καλαμποκιού, και όχι ζάχαρη, αν πρόκειται για μικρά παιδιά).
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Μάγιο, «ανησυχητικός» χαρακτηρίζεται ο λόξιγκας του οποίου η διάρκεια ξεπερνά τις 48 ώρες. Το ίδιο και αν ο λόξιγκας είναι τόσο έντονος, ώστε σας εμποδίζει να φάτε, να κοιμηθείτε ή να ανασάνετε.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με επίμονο λόξιγκα με τα περισσότερα να μην είναι «απειλητικά», όπως η βλάβη ή ερεθισμός στα νεύρα του διαφράγματος (πνευμονογαστρικό, φρενικό νεύρο).
Στα πιο σοβαρά συγκαταλέγονται η λαρυγγίτιδα, η βρογχοκήλη, μια κύστη στο λαιμό, διάφορα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλικό, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας), ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια.
Πληροφορίες: iatropedia.gr/onmed.gr