Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι έχουν σοβαρές ενδείξεις πως ανακαλύφθηκε ο...
πρώτος εξωδορυφόρος (εξωφεγγάρι), ο οποίος είναι σε απόσταση 8.000 ετών φωτός από τη Γη!
Φυσικά, οι αστρονόμοι συνεχίζουν τις έρευνες για να επιβεβαιωθεί εάν όντως ανακαλύφθηκε το πρώτο εξωφεγγάρι, το οποίο αποτελεί μια ιστορική ανακάλυψη.
Η ανακάλυψη έγινε από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι θεωρούν πως βρήκαν τον δορυφόρο ενός εξωπλανήτη. Ο εν λόγω εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας!
Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης- Σελήνης, αλλά στο 11πλάσιο. Τονίζεται πως μέχρι πρότινος δεν είχε υπάρξει εντοπισμός κανενός εξωδορυφόρου.
Εάν η συγκεκριμένη ανακάλυψη επιβεβαιωθεί με παραπάνω παρατηρήσεις, θα θεωρηθεί ιστορική για την αστρονομία.
Πώς ανακαλύφθηκε το πρώτο εξωφεγγάρι
Η ανακάλυψη του εξωδορυφόρου έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA και παρουσιάζεται σε σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», με επικεφαλής τους αστρονόμους Άλεξ Τίτσι και Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο εξωδορυφόρος κινείται πέριξ ενός αέριου γίγαντα πλανήτη, του Kepler 162b. Ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος του εξωδορυφόρου, καθώς στο ηλιακό μας σύστημα, όπου υπάρχουν σχεδόν 200 δορυφόροι πλανητών (με πιο γνωστή τη Σελήνη), δεν υπάρχουν τόσο τεράστια φεγγάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το εξωφεγγάρι έχει μόνο το 1,5% της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται, ο οποίος έχει μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Η θερμοκρασία του εξωφεγγαριού είναι περίπου 80 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο, σ’ αυτό υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σφάλματος. Η απόστασή του από τον πλανήτη πέριξ του οποίου περιφέρεται, υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως γενικά οι εξωδορυφόροι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή είναι μικρότεροι από τον εξωπλανήτη τους. Παρόλα αυτά, το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μετά το 2021, θα μπορεί να βρει περισσότερα εξωφεγγάρια.
Εξωπλανήτης και εξωφεγγάρι βρίσκονται στο σύστημα του μητρικού άστρου Kepler 1625 και μάλιστα, όπως εκτιμάται, στη θεωρούμενη ως κατοικήσιμη ζώνη του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το άστρο του οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο.
Ο αστρονόμος Κίπινγκ σχολίασε χαρακτηριστικά πως «και τα δύο σώματα, εξωπλανήτης και δορυφόρος του, εκτιμάται ότι είναι αέριοι, συνεπώς ακατάλληλοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε».