Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του απλού κρυολογήματος

Το ρινικό μικροβίωμα μάλλον καθορίζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ενώ ανοίγει και το δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες του κοινού κρυολογήματος.
https://www.vita.gr

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον Δρ Ροναλντ Τερνερ, καθηγητή Παιδιατρικής, υποστηρίζουν ότι τα άτομα με περισσότερα συγκεκριμένα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και τροφικές δηλητηριάσεις, είναι επίσης πιθανότερο να φτερνίζονται και να βήχουν περισσότερο όταν νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείχνει ότι τα εντερικά βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τις έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη κατανόηση του κοινού κρυολογήματος και την εξατομίκευση της θεραπείας του.

Οι ερευνητές εστίασαν στην ανάλυση του ρινικού μικροβιώματος 152 ατόμων, πριν και μετά την σκόπιμη επιμόλυνσή τους από τον ρινοϊό 39, που προκαλεί κοινό κρυολόγημα. Προέκυψε ότι τα ρινικά βακτήρια εντάσσονταν σε ένα από έξι πρότυπα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σχετιζόταν με το πρότυπο του κάθε ασθενή. Επίσης το βακτηριακό πρότυπο σχετίστηκε με το ιϊκό φορτίο, δηλαδή την ποσότητα του ρινοϊού στο σώμα.

Οι εθελοντές που είχαν μεγαλύτερη αναλογία σταφυλόκοκκου στις ρινικές κοιλότητές τους είχαν πιο σοβαρά ρινικά συμπτώματα. Επίσης όσοι είχαν περισσότερη Μοραξέλλα, βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, επίσης είχαν χειρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Οι διαφορές στη συμπτωματολογία ίσχυαν παρά το γεγονός ότι το κοινό κρυολόγημα είχε προκληθεί στους εθελοντές από το ίδιο στέλεχος του ιού.

«Το ατομικό ρινικό μικροβίωμα, φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που αντιδράμε στους ιούς του κοινού κρυολογήματος και πόσο αρρωσταίνουμε», εξηγεί ο Δρ Τερνερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν η λήψη προβιοτικών από τους εθελοντές μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα ή να αλλάξει το ρινικό μικροβίωμα. Όλοι ήπιαν προβιοτικό, αλλά αυτό δεν επηρέασε τα ρινικά βακτήρια ή το στομαχικό μικροβίωμα.

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι, ένα προβιοτικό συμπλήρωμα σε μορφή σπρέι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί αν όντως μπορεί να αλλάξει η ρινική χλωρίδα με χορήγηση αντιβιοτικών και αν αυτό τελικά είναι καλό ή κακό μακροπρόθεσμα.