Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Νεφρικές παθήσεις, τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε!



Oι ασθένειες των νεφρών μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη σε ανθρώπους που δεν το γνωρίζουν! Και αυτό γιατί τα πρώτα συμπτώματα ίσως είναι δυσδιάκριτα και δεν δίνεται η δέουσα προσοχή. Το αποτέλεσμα είναι πως μια αδιάγνωστη ασθένεια των νεφρών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Οι πιο συχνές ασθένειες που προκαλούν βλάβες στους νεφρούς είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης και ,αν πάσχετε ήδη, καλό θα είναι να εξετάζετε και τους νεφρούς σας.

Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενειών των νεφρών:

Οι αλλαγές στην ούρηση: τα ούρα παράγονται από τους νεφρούς και όπως είναι φυσικό επηρεάζονται από οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει. Τα συμπτώματα μιας νεφρικής πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν την ανεξήγητη συχνοουρία αλλά και την πολυουρία δηλαδή την αύξηση της συνολικής ποσότητας των ούρων του, τα οποία και αλλάζουν χρώμα και γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα απ’ότι συνήθως.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση το ούρα να σκουραίνουν πολύ και η συχνότητα της ούρησης να μειώνεται. Άλλα συμπτώματα που είναι άκρως ανησυχητικά είναι η αιματουρία, δηλαδή η ύπαρξη αίματος στα ούρα καθώς και η πρόκληση δυσφορίας και δυσκολίας κατά την ούρηση.

Η παρουσία οιδημάτων: πιθανόν να οφείλεται στην κακή λειτουργία των νεφρών που δεν επιτρέπει την αποβολή των περιττών υγρών τα οποία συσσωρεύονται στο σώμα μας. Αυτή είναι μια συχνή αιτία πρόκλησης οιδημάτων, συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά και στην περιοχή των αστραγάλων.

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι: αν και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές, σωματικές αλλά και ψυχολογικές, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κόπωση να συνδέεται με την κατάσταση των νεφρών σας καθώς παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών. Όταν οι νεφροί δυσλειτουργούν, η παραγωγή ερυθροποιητίνης μειώνεται και παράλληλα μειώνεται και η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη στο αίμα βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, με αποτέλεσμα να νιώθετε μόνιμα εξαντλημένοι.

Οι αλλοιώσεις στην γεύση και η αίσθηση ναυτίας ενδέχεται να οφείλονται στη μη αποβολή αποβλήτων (που κανονικά αποβάλλονται) από τους νεφρούς, δημιουργώντας την αίσθηση μιας μεταλλικής γεύσης στο στόμα ενώ ίσως κάνει και την αναπνοή σας να μυρίζει δυσάρεστα. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα χάνουν σταδιακά και την όρεξή τους για ορισμένες τροφές –γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η απέχθεια για ορισμένα φαγητά, είναι δυνατόν επίσης να προκαλέσει ναυτία ή τάση για εμετό.

Νιώθετε να κρυώνετε: η αναιμία που συνοδεύει τις ασθένειες των νεφρών μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κρύο ακόμα και αν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλές και η θερμοκρασία υψηλή.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε: επειδή στον εγκέφαλο δεν φθάνει αρκετό οξυγόνο, λόγω της αναιμίας από την νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να νοιώσετε ζαλάδες ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια απαιτητική εργασία, ακόμα και να έχετε και προβλήματα μνήμης!