Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες ώρες περιμένουν οι σεισμολόγοι αλλά… «μην ανησυχείτε»



Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά η αλήθεια είναι μια: Δεν ξέρουν ούτε αυτοί πότε θα γίνει ένας σεισμός και τι μέγεθος θα έχει.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο είπε:

«Είχαμε ένα με ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Από τον σεισμό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «υπήρξε ένα τσουνάμι των 15-20 πόντων σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας».

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο, στην εκπομπή «Πρωινή Φρουρά», «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μήνα».

Ο Άκης Τσελέντης, θέλησε να τονίσει και να συμβουλεύσει τους πολίτες για το πώς είναι φρόνιμο να ενεργήσουν από τούδε και στο εξής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αντικείμενα που τοποθετούν στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, εφόσον μέχρι στιγμής τα σπίτια έχουν περάσει το «τεστ».