Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με αφορμή ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ και των Διοικητικών Συμβουλίων των εργαζομένων όλων των Δήμων με θέμα «υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα όλης της αλυσίδας της διαχείρισης των απορριμμάτων» και για αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Ουδέποτε έγινε εκχώρηση από τον Δήμο Θηβαίων καθώς και από τους 10 άλλους Δήμους, που συμμετέχουν στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, της καθαριότητας.
Η καθαριότητα των Δήμων (καθαρισμός χώρων & αποκομιδή) ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς και όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση να ανατεθεί στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε αλλά η επιχείρηση με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων.
Η μοναδική εκχώρηση που έχει γίνει προς την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε είναι αυτή της αποκομιδής των προς ανακύκλωση υλικών (1.000 μπλε κάδων), τους οποίους η επιχείρηση έχει αναπτύξει στο σύνολο των Δήμων.
Η επιχείρηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με ιδιώτη για την ανακύκλωση. Η σύμβαση που έχει υπογράψει είναι με το μοναδικό και εγκεκριμένο σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ( Ε.Ε.Α.Α ) στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με ποσοστό 33 % και 3 εκπροσώπους στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
Είναι τελείως ανακριβές ότι οι Δήμοι πριμοδοτούν την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε με μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, μετά από αίτημα ορισμένων Δήμων λόγω έναρξης του ΧΥΤΑ και αδυναμίας ανταπόκρισης λόγω μεγάλης απόστασης αλλά και ελλείψει μέσων, παραχώρησε εξοπλισμό αποκομιδής απορριμμάτων με το προσωπικό στους Δήμους. Ο εξοπλισμός αυτός εντάχθηκε στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, οι οποίοι έχουν την διαχείριση της αποκομιδής χωρίς να έχει το δικαίωμα παρέμβασης η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε.
Είναι τελείως ανακριβές ότι η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε προσλαμβάνει προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Το προσωπικό της επιχείρησης, 36 άτομα συνολικά, έχει προσληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 3688/2008 και μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος δίνει τις σχετικές εγκρίσεις.
Όλο το προσωπικό έχει αναγγελθεί στην Επιθεώρηση εργασίας, στον μισθό του έχουν συμπεριληφθεί ότι προβλέπει η Νομοθεσία για τα επιδόματα αδείας καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων & Πάσχα και λαμβάνει την ετήσια άδεια που δικαιούται.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε να θυμίσουμε ότι μετατράπηκε από Διαδημοτική επιχείρησης υποχρεωτικά σε Ανώνυμη εταιρεία των Ο.Τ.Α, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 30 του Νόμου 3536/2007.
Η επιχείρηση συστήθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 265 του Νόμου 3463/2006 (του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων ). Να σημειώσουμε επίσης ότι με την μορφή της Ανώνυμης εταιρείας των Ο.Τ.Α λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, οι οποίες διαχειρίζονται έργα στερεών αποβλήτων.
Είναι μια επιχείρηση Κοινωφελούς σκοπού που το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου είναι των Δήμων, το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι Δήμαρχοι και δεν προβλέπεται κέρδος, σύμφωνα με την ΚΥΑ 2527/2008, για την λειτουργία αυτής της μορφής των επιχειρήσεων.
Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τόσο ως επιχείρηση όσο και ως Δίκτυο Φορέων (συμμετέχουν οι Φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Χώρας) ότι κακώς το άρθρο 30 του Νόμου 3536/07 προβλέπει για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα την υγειονομική ταφή 2 τύπους φορείς, είτε του Συνδέσμου είτε της Ανώνυμης εταιρείας των Ο.Τ.Α.
Έχουμε ζητήσει την δημιουργία μιας μορφής επιχείρησης ειδικού σκοπού, στα πρότυπα ίδρυσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).
Η μη ανταπόκριση όμως της Πολιτείας σε αυτό τα αίτημα δεν νομιμοποιεί κανέναν, ούτε και τα συνδικαλιστικά όργανα να χαρακτηρίζουν τους σημερινούς φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ότι λειτουργούν ως ιδιώτες, ότι έχουν ως στόχο το κέρδος, ότι έχουν εκχωρήσει την αποκομιδή σε ιδιώτες και ότι εκμεταλλεύονται το προσωπικό, στηρίζοντας αυτές τις καταγγελίες με ανυπόστατα επιχειρήματα.
Δεν είμαστε αντίθετοι στο να ξεκινήσει η «επανάσταση» από την Βοιωτία, εναντίον των κάθε λογής απειλούμενων ενεργειών που επικαλείστε στην ανακοίνωσή σας. Επειδή όμως τα όσα αναφέρονται σε αυτήν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, το μόνο που δημιουργούν είναι πρόσκαιρες εντυπώσεις και σύγχυση τόσο στους εργαζόμενους στους Δήμους όσο και στους πολίτες.
Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Νομός μας είναι από τους λίγους στην Περιφέρειά μας αλλά και στην Ελλάδα, που έχει προχωρήσει στην διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθώς και ότι έχει κλείσει το σύνολο των χωματερών (34 συνολικά που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στην περιοχή μας).
Η θετική αυτή εξέλιξη είναι εκτιμούμε σε όλους κατανοητή στο πόσο συμβάλλει τόσο στην ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια ιδιαίτερη και επιβαρυμένη περιοχή όπως είναι αυτή του Νομού μας.
Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη τους Συλλόγους των εργαζομένων να έρθουν στην επιχείρηση να επαληθεύσουν τα προαναφερόμενα και από κοινού να προωθήσουμε παραπέρα αυτήν την καλή πρακτική της περιοχής μας προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η αναφορά και η αντίθεση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α στην επικείμενη επένδυση ιδιώτη για την κατασκευή μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (εργοστάσιο καύσης), όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους αλλά η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε ήταν αυτή που ανέδειξε το θέμα και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προς τις αδειοδοτούσες αρχές αλλά και την ανάδοχο εταιρία εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην κατασκευή της συγκεκριμένης επένδυσης. Για το συγκεκριμένο θέμα θα θυμίσουμε το δελτίο τύπου της επιχείρησης από 29/06/2009, στο οποίο εκτός των άλλων καταγράφεται η αντίθεση (ομόφωνη απόφαση) του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε