Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. ΑΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά την νεότερη ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου των Εργαζομένων Ο.Τ.Α Νομού Βοιωτίας, από 18/11/2009, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για τρίτη φορά και για αποκατάσταση της αλήθειας να σημειώσουμε τα παρακάτω :
α) Στον ισχυρισμό ότι συνεργάζεται η επιχείρηση με ιδιωτικές εταιρίες για την αποκομιδή των απορριμμάτων στους Δήμους έναντι παχυλών αμοιβών και συγκεκριμένα με ενοικίαση απορριμματοφόρου με οδηγό, με κόστος 11.250 ευρώ έκαστο, η αλήθεια είναι η εξής.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, μετά από αίτημα των Δήμων - Μελών της και μέσα από Δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, ενοικίασε απορριμματοφόρο τύπου πρέσας 16 κυβικών μέτρων ( η χωρητικότητά του αναλογεί σε 2,5 απορριμματοφόρα με τύμπανο ) από την εταιρία ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ για 45 ημέρες με το συνολικό ποσό των 11.250 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α 19%.
Η αμοιβή αυτή αφορά την παροχή υπηρεσίας για 45 ημερολογιακές ημέρες ( δηλαδή 1,5 μήνα ) που μεταφράζεται σε αμοιβή 7.500 ευρώ μηνιαίως συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α 19%.
Στην παροχή υπηρεσίας περιλαμβάνεται το κόστος ενοικίασης του απορριμματοφόρου, ο οδηγός και η ασφάλισή του, το κόστος των καυσίμων καθώς και το κόστος συντήρησης, ασφάλισης, ΚΤΕΟ, κάρτας καυσαερίων και τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
Η παρεχόμενη υπηρεσία αφορά 8ωρη απασχόληση του αυτοκινήτου για 5 ημέρες εβδομαδιαία για όλη την περιοχή ευθύνης των Δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου & Δερβενοχωρίων με τελικό αποδέκτη τον ΧΥΤΑ Θήβας.
Το τελικό μηνιαίο κόστος για την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε ανέρχεται σε 6.302,52 ευρώ ( 6.302,52 + 1.197,48 το Φ.Π.Α 19% = 7.500 ευρώ ), αφού το Φ.Π.Α συμψηφίζεται από την επιχείρηση.
Εάν το προαναφερόμενο κόστος των 6.302,52 ευρώ είναι μεγάλο ή μικρό συγκρινόμενο με τις αντίστοιχες υπηρεσίες από τους Δήμους, δεν το γνωρίζουμε, εκτιμούμε όμως ότι ο Σύλλογος των εργαζομένων, μετά από την παράθεση των πραγματικών δεδομένων μπορεί να κάνει την ανάλογη σύγκριση.
Όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία αποτελούν δεδομένα της σύμβασης μεταξύ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε και της ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, η οποία έχει συναφθεί από τις 10/07/2009 και η οποία έχει δοθεί και στα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου των Εργαζομένων Ο.Τ.Α Νομού Βοιωτίας.
Τέλος να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι τα ενοικιαζόμενα απορριμματοφόρα έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, που παρέχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη διαχείρισής τους καθώς και ότι η επιχείρηση έχει υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση με το ποσό των 2.500.000 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτεί εξοπλισμό μεταφοράς απορριμάτων ( απορριμματοφόρα τύπου πρέσας, φορτηγά κ.λ.π ) και να ενισχύσει τους Δήμους στην αποκομιδή.
β) Σχετικά με τις προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενοικίαση εργαζομένων, συμβάσεις έργου και το ποσό του 1.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010, η αλήθεια είναι η εξής :
Ο προϋπολογισμός του 2010 που ψηφίσθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε και στάλθηκε τόσο στους Δήμους - Μέλη όσο και στον Ενιαίο Σύλλογο των Εργαζομένων Ο.Τ.Α Νομού Βοιωτίας, στην 2η σελίδα στον κωδικό 60.00 ΑΜΟΙΒΕΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ αναφέρει το ποσό των 989.109,42 ευρώ για το έτος 2010 για συνολικό αριθμό προσωπικού 45 ατόμων. Στην ίδια σελίδα του προϋπολογισμού αναλύει τον κωδικό 60.00 σε ειδικότητες ( μηχανικούς, χειριστές, οικονομικούς κ.λ.π ) από τον κωδικό 60.00.00 έως και τον κωδικό 60.00.24.
Η σύγκριση επομένως που επιχειρείται με το σύνολο του απασχολούμενου σήμερα στην επιχείρηση προσωπικού των 33 εργαζομένων με τον αριθμό των 45 ατόμων για το 2010 και κατ΄ επέκταση το κόστος του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, είναι προφανώς ατυχής.
Σχετικά με το πραγματικό κόστος του προσωπικού για το 2010, αυτό ανέρχεται σε 844.723,88 ευρώ ( 989.109,42 μείον Φ.Π.Α 144.385,54 ευρώ ), αφού το Φ.Π.Α εκπίπτει από την επιχείρηση και δεν αποτελεί κόστος.
Στο παραπάνω κόστος των 844.723,88 ευρώ για 45 άτομα περιλαμβάνεται η ασφάλιση του προσωπικού στον Ο.Ε.Ε καθώς και ο φόρος παρακράτησης και αναφέρεται σε 8άρωρη ημερήσια και 5νθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
Το μέσο λοιπόν ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο για την επιχείρηση, ανέρχεται σε 18.771,64 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων ( εισφορές, φόρος κ.λ.π ) και εκτιμούμε ότι τόσο ο Σύλλογος των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α όσο και κάθε τρίτος μπορεί να το συγκρίνει με αυτό των λοιπών εργαζομένων στους Δήμους αλλά και με τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
Να σημειώσουμε επίσης για πολλοστή φορά, ότι το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φο.Δι.Σ.Α ) με την μορφή της Ανώνυμης εταιρίας των Ο.Τ.Α επιβλήθηκε από το άρθρο 15 του Νόμου 3688/2008, η δε έγκριση των προσλήψεων δίνεται με έγγραφη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η διάταξη του Νόμου 3688/2008 θεσπίσθηκε, μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα του άρθρου 265 του Ν. 3463/2006, το οποίο προβλέπει την σύσταση και λειτουργία των Ανωνύμων εταιρειών των Ο.Τ.Α.
Ειδικότερα, το άρθρο 265, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού, προβλέπει την έκδοση Π.Δ., το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης και μετά από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Όλα τα προναφερόμενα στοιχεία είναι δεδομένα, τα οποία στηρίζονται τόσο στις αποφάσεις των 11 Δήμων που συμμετέχουν στην επιχείρηση όσο και στις συμβάσεις που αφορούν το σύνολο της λειτουργίας της επιχείρησης.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε τα στοιχεία αυτά τα γνωστοποιεί στο σύνολο των ενδιαφερομένων αλλά και των πολιτών, προκειμένου μέσα από κανόνες διαφάνειας να γνωρίζουν οι πάντες τα δεδομένα και να αναπτυχθεί η αξιοπιστία που είναι ζητούμενο στις μέρες μας.
Η αξιοπιστία είναι επίσης μια απαραίτητη προϋπόθεση για την διαχείριση αυτής της κατηγορίας των σύνθετων και πολύπλοκων έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ιδιαίτερα στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη και επιβαρυμένη περιοχή μας.



Από την
Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε