Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε

                        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή την Ανακοίνωση – Καταγγελία του Συλλόγου των εργαζομένων στον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ο.Τ.Α Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ με θέμα «Ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων» θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων την έχουν οι Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού. Στα πλαίσια του κλεισίματος των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ και την δημιουργία σύγχρονων έργων διαχείρισης απορριμμάτων και χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) συστήθηκαν επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Δήμοι κάθε Διαχειριστικής Ενότητας, οι οποίες έχουν την ευθύνη διαχείρισης αυτής της κατηγορίας των έργων.
Οι Διαχειριστικές Ενότητες των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων καθώς και ο αριθμός των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτές, προσδιορίζονται επακριβώς στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Στερεά Απόβλητα (ΠΕΣΔΑ), που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Σχεδιασμού.
Είναι αυτονόητο ότι τόσο μεγάλα και σύνθετα έργα απαιτούν την συνεργασία πολλών Δήμων, τόσο για τις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται όσο και διότι ένας μικρός Δήμος δεν μπορεί και δεν έχει την απαιτούμενη υποδομή για την  διαχείρισή τους.
Το άρθρο 30 του Νόμου 3536/2007 ορίζει σαφώς ότι την ευθύνη διαχείρισης των έργων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) θα έχουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), όπως αυτοί προσδιορίζονται από τον ΠΕΣΔΑ, η δε Νομική τους μορφή θα είναι είτε Σύνδεσμοι των Ο.Τ.Α είτε Ανώνυμες εταιρείες των Ο.Τ.Α.
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 30 του Νόμου 3536/2007 αναφέρεται επίσης ότι υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί με ίδιο αντικείμενο, υποχρεωτικά μετατρέπονται σε Ανώνυμες εταιρείες των Ο.Τ.Α.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ, η οποία συστήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2001 ως ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ επιχείρηση, σε εφαρμογή της προαναφερόμενης διάταξης μετατράπηκε από 27 Δεκεμβρίου 2007 σε Ανώνυμη εταιρεία των Ο.Τ.Α.
Να σημειώσουμε ότι η Νομική μορφή της επιχείρησης διέπεται τόσο από τον Νόμο 2190/1920 περί Ανωνύμων εταιριών όσο και από το άρθρο 265 του Νόμου 3463/2006 (Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων).
Να σημειώσουμε επίσης ότι το σύνολο των Μετόχων στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε είναι μόνο οι 11 Δήμοι που συμμετέχουν σε αυτήν και κανείς ιδιώτης καθώς και ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ 2527/2009, οι προϋπολογισμοί της επιχείρησης είναι ισοσκελισμένοι χωρίς να προβλέπεται κέρδος. Σε περίπτωση δε που στο τέλος του έτους υπάρχει αδιάθετο υπόλοιπο, αυτό μεταφέρεται στο επόμενο έτος και μειώνει αναλογικά το κόστος λειτουργίας.
Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων – Μελών της επιχείρησης.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε είναι μια επιχείρηση με 100% συμμετοχή των Ο.Τ.Α, που δεν έχει ως σκοπό το κέδρος και που διασφαλίζει απόλυτα τον Δημόσιο χαρακτήρα της.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά και με σαφήνεια στους σκοπούς του καταστατικού της επιχείρησης.
Σχετικά με τα αναφερόμενα για την ανάθεση της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων σε ιδιώτες και για αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Παρόλο που ο Νόμος 3613/2007 δίνει την δυνατότητα στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, μετά από σχετική ανάθεση από τους Δήμους, να πραγματοποιεί την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (11 Δήμων), αυτή η αρμοδιότητα παραμένει στους Δήμους.
Με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ και το κλείσιμο του συνόλου των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ (Χωματερών) όλοι οι Δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματα από τον Δήμο τους στον ΧΥΤΑ που βρίσκεται στην θέση Τσαρτσάλι του Δήμου Θηβαίων.
Η μεγάλη απόσταση των Δήμων από τον ΧΥΤΑ, ανέδειξε το πρόβλημα και την ανάγκη ενίσχυσης τόσο των αυτοκινήτων αποκομιδής όσο και του προσωπικού, αφού με το υπάρχοντα στόλο ήταν αδύνατη η άρτια εκτέλεση της αποκομιδής.
Η επιχείρηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα όσων Δήμων είχαν ανάγκη, προχώρησε σε ενοικίαση απορριμματοφόρων και πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την άμεση ανάγκη.
Τα απορριμματοφόρα μαζί με το προσωπικό, εντάχθηκαν στην δύναμη αποκομιδής του κάθε Δήμου, ο οποίος έχει τον σχεδιασμό και την ευθύνη της αποκομιδής, και δεν παραχωρήθηκε σε κανέναν ιδιώτη αυτή η παροχή υπηρεσίας.
Να σημειώσουμε ότι Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε για την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος έχει υποβάλλει από τις 10/09/2009 πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για να προμηθευτεί καινούργιο εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων (όπως απορριμματοφόρα, αυτοκίνητα μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων κ.α), προκειμένου να ενισχύσει τους Δήμους.
Παράλληλα η επιχείρηση, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει υπογράψει συμβάσεις με το σύνολο των εγκεκριμένων συστημάτων ανακύκλωσης (για τα υλικά συσκευασίας, φορητές μπαταρίες, ηλεκτρικό & ηλεκτρονικό εξοπλισμό κ.α.) και σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη της υλοποιεί αυτές τις δράσεις.
Όσον αφορά το θέμα της κατασκευής μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων από την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε, από την πρώτη στιγμή που αυτό έγινε γνωστό η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε έλαβε ξεκάθαρη θέση και προχώρησε στα παρακάτω βήματα.
- Απέστειλε επιστολή στην ΕΑΡΘ – Τμήμα βιομηχανιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητά την πλήρη μελέτη που κατέθεσε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε, προκειμένου να γνωρίζει τα δεδομένα.
- Τα ίδια στοιχεία ζήτησε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού μας, όπου είχε σταλεί ο σχετικός φάκελος.
- Με επιστολή προς την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε ζήτησε διευκρινίσεις και σε συνέχεια αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 21-07-2009 στα γραφεία της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, όπου παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου (των Δημάρχων) εκφράσθηκε η πλήρης αντίθεση αλλά και η βούληση του Φορέα να μην επιτρέψει την δημιουργία ανάλογης μονάδας στην περιοχή μας.
- Την θέση αυτήν έχουν εκφράσει τόσο η Διοίκηση όσο και Υπηρεσιακοί παράγοντες της επιχείρησης σε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά διαστήματα για αυτό το θέμα με πρωτοβουλία διαφόρων Φορέων της περιοχής μας.
- Τέλος, η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, μέσω του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε στις 29/06/2009, κάνει γνωστή την θέση της στην οποία ενσωματώνονται τα προαναφερόμενα.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε από το 2005 που ξεκίνησε η ενεργός λειτουργία της έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερώσεων τόσο των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων – Μελών της όσο και Φορέων της περιοχής. Παράλληλα μέσω δεκάδων επιστολών & ανακοινώσεων προς τους Δήμους αλλά και με ενημερώσεις του προσωπικού αυτών, έχει κάνει γνωστό τόσο τον τρόπο λειτουργίας της όσο και την χαρακτήρα της επιχείρησης.
Μας λυπεί το γεγονός ότι ένα συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο γνωρίζει την πραγματικότητα, προβάλλει ανυπόστατα επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες αλλά και στους εργαζόμενους στους Δήμους.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε μια επιχείρηση όχι μόνο Δημόσιου αλλά και Κοινωνικού χαρακτήρα λειτουργεί ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, αυτό του ΧΥΤΑ, σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή αυτήν της Ανατολικής Βοιωτίας.
Στόχος της επιχείρησης είναι να λειτουργήσει ένα Δημόσιο έργο μέσα από τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Στόχος επίσης είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, που σήμερα είναι ζητούμενο, στην τήρηση των περιβαλλοντικών κριτηρίων, που πρέπει να χαρακτηρίζουν την λειτουργία αυτών των έργων.
Σε αυτήν την προσπάθεια ζητούμε τον έλεγχο, την συμμετοχή αλλά και την συμπαράσταση τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στους Δήμους.


 Για την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. ΑΕ
                                            Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
                                                                                 

                                                                                        Νικόλαος Σβίγγος
                                                                                       Δήμαρχος Θήβας