Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια ένα στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια ένα στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη σύνδεση της στρατιωτικής θητείας με την αγορά εργασίας. Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία «χακί» πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) έγινε με βασικό γνώμονα αφενός την αξιοποίηση του χρόνου της θητείας των στρατευσίμων και αφετέρου την παροχή της δυνατότητας σε αυτούς να αποκτούν πιστοποιητικό παρακολούθησης συγκεκριμένης ειδικότητας, έτσι ώστε να εισέρχονται στην αγορά εργασίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εχέγγυα.
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα λειτουργούν δύο «χακί» ΚΕΚ, τα οποία πιστοποιήθηκαν πρώτα από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ). Το πρώτο που άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2008 λειτουργεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών (ΚΕΕΜ), που πιστοποιήθηκε ως ΚΕΚ με κεντρική δομή στο στρατόπεδο της Σπάρτης και παράρτημα στο στρατόπεδο του Γυθείου. Σε αυτά λειτουργούν τρεις σχολές: οδηγών, μαγείρων (στο Γύθειο) και αρτοποιών. Στο ΚΕΕΜ εκπαιδεύεται το 12% των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς στις παραπάνω ειδικότητες.
Το δεύτερο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2009 στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΗΛ), στον Πύργο Ηλείας. Το συγκεκριμένο «χακί» ΚΕΚ παρέχει πιστοποιημένη εκπαίδευση για τις ειδικότητες τεχνίτη τηλεπικοινωνιών, οπτικο-ηλεκτρονικών συστημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου πυρός και συστημάτων πληροφορικής.
Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και μια σειρά άλλων κέντρων και σχολών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, σε διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται η Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, το Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα, η 128η Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών στο Καβούρι και το Κέντρο Τεχνικού στην Πάτρα.
Κατάταξη ανάλογα με τα προσόντα
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια ευρύτερων και ουσιαστικών αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις που συνδέονται ευθέως με τους στρατευσίμους, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προωθεί την τοποθέτηση των κατατασσομένων σε Οπλα, Σώματα και ειδικότητες με βάση τα τυπικά τους προσόντα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σαν στόχο έχει αφενός να μην αποκόπτεται εντελώς από το αντικείμενο που έχει σπουδάσει ο στρατιώτης κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφετέρου επιτρέπει στις Ενοπλες Δυνάμεις να αξιοποιούν ακόμη καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.
Το μέτρο αφορά κυρίως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και κατ’ εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων. Να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρετούντων σήμερα στον Στρατό Ξηράς το 2,7% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 10% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4,6% απόφοιτοι ΤΕΙ.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με το υπουργείο Απασχόλησης, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Επίσης, το ΥΠΕΘΑ έχει έρθει σε συμφωνία και με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενισχυθούν επιπλέον τα προσόντα όσων στρατευμένων το επιθυμούν.
Για τον σκοπό αυτόν λαμβάνεται μια σειρά μέτρων, όπως:
1. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας.
2. Οσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου θα διευκολύνονται από τη στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατευσίμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Το υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Εχει ήδη συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων αυτών.
Παράλληλα, μέσα στις προθέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ληφθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέριμνα, ώστε:
1. Να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατευσίμους που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρείες ή υπηρεσίες φύλαξης.
2. Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατευσίμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).
3. Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων).
4. Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών κ.λπ.).
5. Ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και του χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.
Espressonews.gr